Руслана: «УКРАЇНЦІ ВЖЕ ЗРОЗУМІЛИ, ЩО НЕ ВЛАДА КЕРУЄ НИМИ, А ВОНИ ВЛАДОЮ»

Відома співачка й активіст Майдану Руслана не припинила боротьбу за нову Україну. Вона вважає, що не можна скласти руки, коли на нас з неба дивиться Небесна сотня, коли й досі продовжують гинути мирні люди й бійці на сході. Ми зустрілися зі співачкою напередодні позачергових виборів у Верховну Раду. Руслана каже, що вибори – це реальний шанс продовжити очищення в країні. 

Як ви вважаєте, чому нинішні позачергові вибори у Верховну Раду такі важливі для України?

— Ці вибори навряд чи змінять складову нашої влади, але я щиро сподіваюся, що допоможуть підняти рівень самосвідомості населення. Українці вже зрозуміли, що не влада керує ними, а вони владою, і кандидати це також враховують. Можливо, це розуміння дозволить новій Верховній Ради працювати з народом більш грамотно.
 
Які політики потрібні для цієї, як ви кажете, більш грамотної роботи?
 
— Потрібні кардинально нові політичні сили з новим баченням, з новими цінностями. З умінням вирішувати стратегічні питання, прогнозувати, аналізувати, якісно комунікувати між собою та міжнародними структурами. Нам цього бракує. Ми працюємо сьогодні за застарілою базарною схемою “купи-продай”, тому в пріоритеті у нашої влади гроші-гроші-гроші. Нам потрібні люди з ширшими поглядами та глибшими знаннями.
 
Але ж виборці теж і досі не проти продавати свої голоси. Інші ж просто саботують вибори, байдуже ставляться до свого права обирати. До чого це може призвести?
 
— Байдужість громадян, як ми бачимо на власному досвіді, призводить до того, що влада керує державою, враховуючи лише власні інтереси. У народу має бути голос, щоб його чула і до нього прислухалась влада. І бути почутим – це завдання народу. Наша свідомість сьогодні прокидається. Кожен має зрозуміти, що влада не вирішить за нього його проблеми, і перекладати на владу відповідальність за скрутне життя неправильно, але дозволяти обкрадати себе, залишатися соціально незахищеним, обходитись меншим – це ще більша помилка.
 
На які професійні й моральні якості кандидатів треба звернути увагу і що обов’язково не має бути проігноровано виборцем?
 
— Це складне запитання. Безумовно, важливими є і досвід, й освіта, і програма, яку пропонує кандидат, але сьогодні нашій країні важливі не лише ці зовнішні риси. Для нас важливі цінності. Наскільки людина може підпадати під вплив, наскільки людина чесна і смілива. Адже чесних людей витискають або ж перетворюють на подібних собі, погрожують. Для нас важливо, щоб наш лідер був чесною і стійкою людиною. Тоді біля нього буде формуватися відповідне середовище, а шахраї з часом розчиняться, тому що чесність і прозорість не годиться для їх брудних справ.
 
Чесною ж має бути й агітація, чи не так? А в нас передвиборний популізм і бажання в нього вірити перетворилися вже на страшну хворобу. Як з нею боротися?
 
— Передвиборний популізм перетворився на звичку, а, як відомо, змінювати звички складно. Напевно, наші кандидати і влада не знають, як можна працювати з масами по-іншому. Потрібно вивчати механізми виборів, а ніхто цього не робить.
 
Нинішня ситуація в країні доводить, що попереду багато роботи. На вашу думку, яким чином народ України може продовжити Революцію гідності?
 
— Україна однозначно має шанси стати сильною і багатою у всіх розуміннях державою. Ми є такими. Нам лише треба зайняти своє місце у світі. Сьогодні нашим завданням є боротьба із пропагандою. Ми маємо розповідати світу правду і не допускати, щоб кремлівські пропагандистські машини нав’язували своє бачення світові. Ця боротьба є першим кроком на шляху очищення сьогодні, вона є продовженням Революції гідності. Попереду нас чекає еволюція суспільства, революція свідомості та відродження державності.
 
Чи мають громадяни контролювати народних депутатів після виборів?
 
— Я б хотіла сказати, що мають. Але поки що схеми такого контролю виявлялись в основному неефективними. Це не означає, що все так і залишатиметься. Громадянське суспільство в Україні перестало бути сентенцією, це реалія сьогоднішнього дня, я б навіть назвала це соціальним дивом. Ми і є громадянське суспільство і ми готові й будемо контролювати владу у всіх її гілках, в тому числі й депутатів. Зараз ініціативні групи громадських рухів дуже прискіпливо обговорюють механізми і важелі цього контролю. Я знаходжуся в самому епіцентрі цих ініціатив. Далі буде.
 
Юлія СУХАРЕВСЬКА, 
Артем СОКОЛЕНКО,
регіональний прес-центр Громадського руху «Чесно».

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*