САМШИТ ПОТЕРПАЄ

від небезпечного шкідника

Насадженням самшиту – декоративного вічнозеленого куща, який широко використовується на Закарпатті як жива огорожа у парках і скверах, завдає значної шкоди самшитова вогнівка.

Самшитова вогнівка – шкідлива комаха, батьківщиною якої є країни Східної Азії, звідки з посадковим матеріалом її й завезли в Європу, а згодом – в Україну. Шкодять жовтувато-зелені гусениці вогнівки, які обгризають листки. За 4 години вони спроможні знищити кущ самшиту середніх розмірів. Тому боротьба зі шкідником потребує оперативності.

Зимує вогнівка у стадії лялечки в коконі, закріпленому в кущі в густій павутині. Навесні метелики відкладають яйця на нижній бік листків, гусениці живляться ними 3 – 4 тижні. Шкідник за сезон дає 3 – 4 покоління, і в наших широтах невідомі його природні вороги.

Кущі, заселені самшитовою вогнівкою, покриваються павутиною, на листках рослини з’являються скупчення шкурок від личинок, екскременти (нерідко вони наявні й на землі), найчастіше в павутині є велика кількість гусениць, що створюють специфічний «аромат». Самшит може висохнути за лічені дні.

Для боротьби з цим шкідником застосовують інсектициди: актелік, децис профі, карате Зеон, фастак, наповал тощо в рекомендованих нормах внесення.

Обробляти кущі слід ретельно, у тому числі й із внутрішнього боку, оскільки гусениці сховані у гущі листків, павутинні.

Часто виникає необхідність у кількакратних обробітках інсектицидами. При цьому слід чітко дотримуватися санітарних правил. Зокрема забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також усередині густонаселених житлових кварталів. Обробляти можна тільки з 22 до 7 годин ранку дозволеними для роздрібного продажу препаратами.

Корнелія БУЛЕЦА,
Світлана ШУМІЛОВА,
головне управління Держпродспоживслужби
в Закарпатській області

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*