Серпень на Закарпатті буде теплішим за норму І скупим на опади

У серпні літо іде на злам, кажуть в народі. І справді, до кінця місяця день стає коротшим на 2,5 години. За народними повір’ями: прийшов Ілля (2 серпня) – на порозі осінь чи прийшов Спас (19 серпня) – пішло літо від нас.

За спостереженнями закарпатських синоптиків, інколи серпень в області буває теплішим, ніж липень та може відзначитися тривалою спекою вище 33° (в тіні). Холодний досі на Закарпатті майже не фіксували, хіба в окремі дні, коли температура повітря була від 5—10º вночі, до 12—17º тепла вдень. Востаннє такий серпень спостерігали у 1987 році, тоді температура повітря була нижчою за норму на 2,4º.

Жаркі та спекотні дні цього місяця відмічаються майже щороку з температурою повітря 35º та вище. Торік до прикладу, навіть було побито температурний рекорд 1952 року: 22 серпня апаратура метеостанції в  Берегово зафіксувала 38,6° тепла (в тіні), чого раніше жодного разу не спостерігалося за 67 років, розповідає нашій газеті заступник начальника Закарпатського центру з гідрометеорології Василина Блох.

Вона ж додає, що короткотривалі сильні зливи, грози, місцями град, шквалистий, дуже сильний вітер теж характерні для закарпатського серпня, вони можуть завдати локальної шкоди.

За довгостроковим місячним прогнозом Гідрометцентру України, в серпні цього року очікується середня місячна температура повітря 17—21º тепла при нормі 15—19º. Місячна кількість опадів прогнозується 100—130 мм (норма 83—120 мм). Перша декада має стати теплішою за норму на 2—3° і буде бідною на опади.

Оксана ШТЕФАНЬО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*