Ще 56 жертв першої світової віднайшли вічний спокій на Ужоцькому перевалі

На Закарпатті завершилася пошукова експедиція, приурочена до 100-річчя Першої Світової війни. Десятиденна робота тривала на горі Черемха, неподалік села Лубня Великоберезнянського району. В результаті було виявлено та ексгумовано останки 56 солдатів австро-угорської та російської армій. Місцем поховання бійців став Ужоцький перевал. 
 
Керівник громадської організації «Пошук-Захід» Олександр Русин каже, що у пошуковій роботі взяли участь більше 30 осіб. За його ж словами, було знайдено кілька десятків патронів від гвинтівок Мосіна та Манліхера, частини заіржавілої зброї та залишки особистих речей бійців. Також серед «трофеїв» пошуковців була і ручна граната, яку згодом знешкодили піротехніки. Важливою знахідкою став особистий розпізнавальний солдатський жетон, який відкопали в одному з поховань. Пошуковці сподіваються, що інформацію про загиблого бійця вдасться відновити, та цьому ще передуватиме кропітка робота в архівах.
 
«На горі Черемха ми знайшли безліч фортифікаційних споруд: траншеї, бліндажі, стрілецькі комірки. Колись у цих місцях бійців царської російської армії загнали у так званий котел. У таких умовах неможливо було врятуватися. Ця гора кілька разів переходила від австро-угорців до росіян і навпаки, — каже Олександр Русин. – Окрім того, на згаданій вершині ми облагородили старе військове кладовище, створене ще в 1915 році. На ньому спочиває 654 бійців. Місце поховання поділено на два сектори: тут є 4 братські могили і 8  одиночних. Там ми встановили огорожу та хрест».
 
Нині члени ГО «Пошук-Захід» беруть участь у волонтерській місії на території АТО. Зараз їм доводиться займатися пошуком загиблих сучасників.
 
Яна МИЙСАРОШ.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*