ЩОБ РОДИЛОСЯ І МНОЖИЛОСЯ…

Ділимося досвідом

Місяць тому «Новини Закарпаття» за побажаннями наших читачів запровадили нову рубрику в газеті. Тож ви можете на цій сторінці ділитися своїм досвідом, а також надсилати свої запитання, на які ми будемо намагатися кваліфіковано і якнайвичерпніше відповідати. Долаймо свої проблеми разом, а радістю ділімося й досвідом з іншими, і все буде гаразд!

ЛУШПИННЯ НЕ ДЛЯ ІНДИЧАТ

 Чи можна використовувати для індичат підстилку із соняшникового лушпиння?

— Ні, не можна, — каже птахівник Дарина Замотайло, — позаяк лушпиння може бути заражене пліснявим грибком. Для молодняку краще використовувати пелюшки із тканини, а в міру підростання індичат як підстилку можна брати велику стружку з деревини хвойних порід. Також можна використовувати солому, але без найменших ознак плісняви.

Через уражену грибком підстилку пташенята можуть захворіти аспергільозом (захворюванням, при якому уражаються дихальні органи птиці, розвиваються кон’юнктивіти, понос, судоми). Краще перші два місяці індичат вирощувати на решітчастій підлозі із чарунками розміром 1,5 x 2 см. Не можна згодовувати маленьким індичатам гарбуз і кабачок, позаяк вони виводять з організму солі. Дорослим же особинам ці овочі можна давати, але в невеликій кількості.

 Жодні антибіотики, вітаміни, біостимулятори не допоможуть, якщо для птиці не створені належні умови утримання: вона має перебуває там, де тепло, сухо, чисто і світло.

ЯК ОТРИМАТИ ФАЙНЕ САЛО І М’ЯСО

Якість м’яса і сала значною мірою залежить від якості корму під час відгодівлі тварин, вважає Олег Захарченко. При меншій кількості протеїну в кормі молоді свині нарощують більше сала і менше м’яса, і навпаки. Майже всі корми, багаті на легкоплавкі жири (макуха, кукурудза, соя), при згодовуванні їх у великій кількості погіршують якість м’яса і сала. Негативно позначаються на якості свинини також і водянисті корми — барда, жом, картопляні вичавки. За 1—1,5 місяця до забою з раціону потрібно виключити рибу і рибне борошно, щоб запобігти неприємному запаху м’яса і сала. Краще в цей період використовувати ячмінь, горох, жолуді, буряк, зелену масу, сіно люцерни тощо.

З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ ТЕБЕ, КОЗЕНЯ!

Приміщення для козенят має бути просторим, сухим, чистим і добре провітрюваним. Для підстилки підійде солома будь-яких зернових культур — жита, пшениці, вівса. Підстилка має бути цілком сухою і не підгнилою. Козенята мають звичку жувати її, тому якщо вона запліснявіла, то можливі проблеми із травленням аж до смертельних випадків. Іноді для підстилки беруться старі газети. Така підстилка хоча й дешева, але дуже небезпечна через наявність друкарської фарби, застерігає Людмила Волкова.

Щодо годівлі козенят, то, звичайно, найпростіший спосіб — залишити їх на перших порах під маткою, але він не підходить, якщо маєте молочних кіз, через значну витрату досить цінного молока, труднощі з відлученням, смертельні випадки від переїдання, формування поганого норову козеняти і небезпеку захворювань.

Козенят відлучають від кози зразу ж після народження. Треба віднести їх в інше приміщення, аби коза їх не бачила і не чула.

Через півгодини після появи на світ козеня зазвичай уже добре стоїть на ніжках і хоче їсти. Приготуйте тепле молозиво і занурте туди його мордочку. Відразу буде все випито. Якщо ні, перевірте температуру молозива, вона має бути близько 39°С. Годівля із чашки зручна тим, що ємність легко мити і наповнювати кормом. Можна контролювати, як їдять козенята, і точно знати, хто скільки з’їв. При такому способі годівлі невелика ймовірність того, що із козеняти виросте коза, яка ссе інших чи себе.

Козенята, яких вигодовують із чашки, швидше привчаються пити воду, оскільки навчені пити, а не ссати молоко. Годівлю треба проводити в чітко визначений час. Перед цим дайте козенятам побігати, тоді й апетит у них буде кращий.

Через 2—3 тижні після появи на світ до незбираного молока починаємо додавати кашу (відвар геркулесу, проціджений крізь ситечко). У перші дні додавайте її потроху, обережно, буквально по чайній ложці. Затим норму збільшуйте. Взагалі, треба назавжди засвоїти правило: до нового корму слід привчати поступово, інакше розладів травлення не уникнути.

Підготувала Мар’яна БОНДАР.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*