Щодо дострокового виходу на пенсію

У травні цього року мені виповнюється 50 років. Мого сина визнано дитиною-інвалідом (зараз йому 21 рік). Чи маю я право на дострокову пенсію як мати інваліда з дитинства?

Катерина О., Воловецький район

Відповідає начальник відділу з питань призначення пенсій та контролю правильності призначення пенсій на спеціальних умовах управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Діана Шипович:

– Законом України «Про загаль­но­обов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) передбачено, що матері інвалідів із дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше, як 15 років страхового стажу.
Право на призначення дострокової пенсії за віком мають:

1) особи, хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), диспропорційні карлики – після досягнення чоловіками 45 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років у чоловіків і не менше 15 років у жінок;

2) особи з інвалідністю по зору I групи – сліпі та особи з інвалідністю з дитинства I групи – після досягнення чоловіками 50 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років у чоловіків і не менше 10 років у жінок;

3) жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб із інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, – після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому до числа осіб із інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини з інвалідністю здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років.

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону 1058, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 № 1566/11846, передбачено, що факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку – на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини.

Визнання особи інвалідом із дитинства або дитиною-інвалідом посвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком закладу охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період її призначення.

У разі, якщо дитину визнано дитиною-інвалідом після досягнення шести років, подається висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

Отже, пані Катерина матиме право на дострокову пенсію в разі підтвердження медичним висновком того, що її син мав медичні показання для визнання його дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку. Таку пенсію пані Катерині призначать після досягнення 50-річного віку за умови наявності 15 років страхового стажу.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*