Щодо пенсій, призначених за спецзаконами

У 2008 році я вийшов на пенсію за Законом України «Про державну службу». Чи вигідно мені зараз, у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», перейти на пенсію на загальних підставах?

Віктор Ч., м. Іршава

На запитання читача відповідає Діана Шипович, начальник відділу з питань призначення пенсій та контролю правильності призначення пенсій на спеціальних умовах управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області:

– Пенсіонер – колишній держслужбовець – має право вибирати, на яких умовах хоче отримувати пенсію – за спецзаконом чи за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Новим Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» передбачено, що пенсіонерам, які отримують виплати за Законами України «Про державну службу», «Про Національний банк України», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про науково-технічну діяльність», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» та іншими спецзаконами, в разі доцільності отримання пенсії за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) за 2014 – 2016 роки в розмірі 3764,40 гривні та величини оцінки одного року страхового стажу – 1 відсоток – таке переведення проводиться з 1 жовтня 2017-го автоматично, без звернення пенсіонера.

Водночас зазначу, що в будь-який час такі особи зможуть звернутися до органів Пенсійного фонду для переведення їх на пенсію за спецзаконом із встановленням розміру, отримуваного раніше. Таке переведення здійснюватиметься з 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому від них надійшла відповідна заява.

Якщо після призначення пенсії людина продовжувала працювати, радимо звернутися за перерахунком пенсії до територіального органу ПФ, в якому їй проводиться пенсійна виплата.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*