Щороку близько 100 мігрантів просять на Закарпатті статус біженця

У зв’язку з географічним розташуванням Закарпаття, яке межує з 4-ма країнами, питання захисту біженців набуває особливої актуальності. Для того, аби розширити їх доступ до безоплатної правової допомоги, працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги зустрілися з начальником відділу по роботі з біженцями та соціальної інтеграції управління в справах іноземців та осіб без громадянства ГУ Державної міграційної служби в області Миколою Товтом.

Як він розповів, щороку до них звертається близько 100 осіб за отриманням статусу біженця або додаткового та тимчасового захисту. Найчастіше це громадяни Афганістану та Сомалі. Поки триває процес щодо надання статусу, такі особи можуть перебувати в пунктах тимчасового розміщення біженців. Їх на Закарпатті є два: в Перечині та в Мукачеві. Також там тимчасово можуть жити й ті, хто вже отримав статус біженця або додатковий чи тимчасовий захист.

Важливо знати, що не всі нелегальні мігранти є біженцями. Ними є лише ті, хто тікав зі своєї країни в зв’язку з війною, переслідуваннями, загрозою особистій безпеці та життю через етнічну, расову, національну, релігійну приналежність, а також належність до сексуальних меншин. Мігранти, які нелегально виїхали в пошуку кращого життя (через погану економічну ситуацію), не є власне біженцями. У тому, «хто є хто», розбираються саме працівники Державної міграційної служби.

Нагадаємо, що біженці є однією з категорій громадян, які згідно з законом мають право на безоплатну правову допомогу. Звернутися по неї вони можуть у місцеві центри з надання БВПД на Закарпатті. Отримати відповіді на запитання, які стосуються змін у законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу, та актуальні адреси центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за телефоном 0 (800) 213-103 (цілодобово та безкоштовно в межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*