ШЕВЧЕНКО, ЯКОГО МИ НЕ ЗНАЄМО…

Експериментальну виставу про Кобзаря підготувала до його ювілею «Бавка»

У Закарпатському обласному академічному театрі ляльок «Бавка» днями відбулася прем’єра вистави «Сторінки щоденника поета», присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. Це перша закарпатська постановка про Кобзаря, а не за його творами.

Творчою групою було вирішено відобразити період заслання Шевченка, заглибитись у внутрішній стан людини, яка, знаходячись у далеких від батьківщини краях, при забороні писати і малювати створює шедеври.

За основу вистави були взяті уривки з двох п’єс ужгородського письменника Олександра Гавроша. Сам він на обговоренні вистави зазначив: «Я хворію Шевченком уже кілька років. Коли прочитав його щоденник, то зрозумів – це колосальний матеріал, який ніхто не опрацьовував. Ми насправді мало знаємо про Кобзаря, а він буде актуальним ще довго». Олександр Гаврош каже, що подивований тим, що за місяць театру вдалося показати виставу глядачу, хоч ця тема є складною і до неї треба готуватися роками.

Її режисером-постановником став провідний актор театру Микола Карпенко. Це була його друга постановка, де він, до речі, зіграв головну роль.

Режисер зазначив, що кожен з акторів під час репетицій відкрив Шевченка по-новому, не як письменника і художника, а як людину. Важливим є й те, що вистава побудована таким чином, що майже кожен актор має змогу зіграти роль Кобзаря. Микола Карпенко каже, що не перестає дивуватися, наскільки актуальними і пророчими є твори Тараса Шевченка і зараз.

Асистент режисера – заслужена артистка України Наталія Орєшнікова зазначила, що непросто володіти майстерністю лялькаря і актора драми. «Думали, що підготуємо літературний вечір, але професіоналізм переміг, і вийшло щось більше. Ми, актори, хочемо експериментувати, співати пісні, читати вірші. На це ніколи не вистачало часу. Але кожен мріє реалізувати себе в подібному», — запевнила Н.Орєшнікова. А щодо вистави додала: «Цікавились думкою старшокласників після перегляду вистави й почула, що ті побачили не того Шевченка, якого вчать у школі».

Історику, професорові Сергію Федаці перегляд вистави навіяв спогади про солдатські роки. Вона, вважає, є реалістичною і однозначно вдалася. Натомість директор театру Мирослав Петій зазначив, що ця прем’єра була довгоочікуваною, а сама робота — експериментальною. Важливо, що театр встиг поставити її до річниці Кобзаря, а надалі дещо коригуватимуть уже в процесі. Аплодисменти ж, які лунали по завершенню, каже, були заслуженими. «Актори занурилися у внутрішній світ Шевченка і десь інтуїтивно відчули його. Для самого колективу ця вистава є цікавою, а це, безумовно, позитивно», — додав директор театру.

Крім «Сторінок щоденника поета», ще цього року театр планує поставити «Кобзарик» для молодших глядачів, над яким працює режисер зі Львова Олександр Куцик.

А нині «Бавка» перебуває у великому гастрольному турі Україною, який почався 12 березня.

Анастасія НОЖКА.
Фото автора.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*