СИНЕВИРСЬКА ПОЛЯНА

всім селом запрягає коні

Мало яке село не тільки на Міжгірщині у рік Коня може похвалитися таким величезним табуном свійських однокопитих тварин, як Синевирська Поляна. За словами секретаря місцевої сільради Марії Красняник, на території високогірного осідку на цей час нараховується аж 220 голів. Тобто майже кожне п’яте дворогосподарство ними обзавелося.

Тримати коня на обійсті – це не мода, а необхідність на селі. Газдувати з ними – значить мати вигоду. Тутешній житель Федір Калинич зізнається, що без цієї живої тяглової сили не уявляє життя в горах. Каже, що їх запрягати почав ще з дитинства і цьому ділу навчилися його діти. У великій пригоді вони у всіляких господарських справах: ними навесні орють і боронують нивки, підвозять органічні добрива під посадку майбутніх урожаїв, восени звозять сіно, картоплю, іншого роду збіжжя.

Та все-таки головний секрет широкого застосування синполянцями коників полягає у місцевому ландшафті. Де-де, а тут земний простір краю – крутосхилий, важкодоступний. Синевирська Поляна у адміністративному підпорядкуванні має аж 12 присілків. Буковинка, Перенизь, Загорб та інші хутірці розташовані у глухомані, ледь не під самим небом, майже під тисячу метрів над рівнем моря. Добратися у ці поселення, як правило, можна лиш пішки або хіба що на гужовому транспорті. З цього приводу коні й стали виручати горян. Особливо практичні під час підвезення краму з пониззя, бо на присілках відсутні торгові точки. На санях чи возах – залежно від пори року – ними доставляють селяни харчові запаси як для себе, так і худобини, якої повно у хлівах. Ще один важливий плюс мати коня на відшибі під час екстремальної ситуації, коли з присілків у Синевирську Поляну терміново потрібно доставити важкохворого чи породіллю.

Верховинці – народ кмітливий. З потужним розвитком туристичної галузі біля святині Карпат – Синевирського озера конюхи примудрилися і підзаробляти. Приїжджим мандрівникам охоче пропонують покататися верхи, на санях або і на бричці. Від такого сервісу, зрозуміло, задоволення взаємне…

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ.
Міжгірський район.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*