СИТУАЦІЮ НА СОЛОТВИНСЬКОМУ СОЛЕРУДНИКУ

вивчатиме Європейська комісія

Кабінет Міністрів відреагував на пропозицію голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка щодо залучення іноземних партнерів до вирішення проблем Солотвинського солерудника.

В урядовому дорученні Мін­агрополітики ДСНС, МЗС, Мін­природи йдеться про узгодження з угорськими, румунськими і словацькими партнерами спільного звернення на адресу Європейської комісії щодо невідкладного проведення оцінки ризиків та загроз ситуації на території державного підприємства «Солотвинський солерудник».

Між тим, як з’ясувалося, ситуація, яка склалася на Закарпатті та, зокрема, у селищі Солотвино, відома експертам Європейської комісії і викликає серйозне занепокоєння, оскільки можливість забруднення басейну річки Тиси становить реальну загрозу довкіллю і може призвести до по
ширення деструктивних геологічних процесів у прикордонні Угорщини та Румунії. На думку європейських фахівців, зазначену проблему слід вирішувати комплексно, у т.ч. шляхом переселення мешканців та тимчасового «замороження» об’єктів видобутку. Проте першим етапом на цьому шляху має стати оцінка ризиків та загроз довкіллю, яка може бути здійснена у рамках так званої адміністративної домовленості між ДСНС України та Генеральним директоратом «Навколишнє середовище» Європейської комісії.

Відтак за результатами аналізу та оцінки ризиків експертами ЄС, за існуючою практикою, може бути розроблений спільний план заходів з попередження критичної ситуації у вигляді пілотного проекту з мінімізації негативних наслідків впливу виробничої діяльності на навколишнє середовище.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*