СКАЗ НАЛЕЖИТЬ ДО ПЕРШОЇ П’ЯТІРКИ ХВОРОБ,

спільних для людини і тварин

Щорічно 28 вересня відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом з ініціативи відповідного Всесвітнього альянсу, щоб привернути увагу до проблеми поширення цієї хвороби, а також до її наслідків. З цієї нагоди в приміщенні Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів відбулася прес-конференція заступника голови Держветфітослужби України Віталія Башинського та директора ДНКІБШМ Анатолія Головка.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що завдають найбільший соціально-економічний збиток. На сьогодні сказ реєструється у 113 країнах світу, він характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту, за відсутності вчасного лікування — абсолютною смертністю, через це щорічно гине понад 55 тисяч людей і більше 1 млн. тварин. Прямі збитки від сказу складають близько 4 млрд. євро в рік.

Щорічно в світі 15 мільйонів людей одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом, відзначили учасники прес-конференції. Епідемічна ситуація зі сказу водночас і в Україні залишається нестійкою. Відповідно до даних Міністерства охорони здоров’я України, за останні 10 років зареєстровано 29 випадків захворювання людей на сказ у 16 областях (Київській, Харківській, Миколаївській, Донецькій, Кіровоградській, Чернігівській, Одеській, Херсонській, Луганській, Львівській, Полтавській, Черкаській, Запорізькій, Вінницькій, Сумській, Тернопільській) та у м.Київ.

Щорічно в Україні реєструється близько 120—140 тисяч осіб, які звернулися за медичною допомогою з приводу укусів тваринами, з яких 60% постраждалих одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом, повідомив Віталій Башинський. Вартість повного курсу лікування становить приблизно 100 доларів США.

«Вакцинація собак є ефективною за вартістю пропозицією в тривалій перспективі, оскільки в районах, де немає сказу серед тварин, немає необхідності в постекспозиційному лікуванні людини», — зазначається у звітах ВООЗ. Вакцинація собак коштує всього лише 0,3—0,5 долара США на одну особину.

В останні роки найскладніша епізоотична ситуація щодо сказу серед тварин в Європі відзначається в країнах Східної Європи, зокрема Російській Федерації, Республіці Білорусь, Україні, Румунії. Тобто територія України опинилась у самому центрі нозоареалу сказу на континенті. В той час країни Західної Європи вже тривалий час благополучні щодо цієї хвороби.

Довідково: Нозоареал (ареал хвороби) — сукупність територій, на яких протягом певного періоду фіксується підвищена кількість спалахів відповідної хвороби порівняно з іншими територіями.

З метою виконання Програми оздоровлення території України від сказу на 2008—2015 рр. Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України в 2013 році забезпечено виконання комплексу ветеринарно-санітарних заходів, спрямованих на профілактику та ліквідацію сказу, а саме:

– епізоотологічного моніторингу, що здійснюється шляхом епізоотологічного обстеження, своєчасного виявлення спалахів хвороби та аналізу епізоотичної ситуації;

– системної парентеральної імунізації (вакцинації) — профілактичних щеплень проти сказу собак та котів, а в зонах стійкого неблагополуччя – всіх сприйнятливих тварин.

– пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин (стратегією проведення цього є обробка найбільш неблагополучних областей зі сходу країни шляхом розкладання принад з вакциною за допомогою авіатранспорту та здійснення контролю за ефективністю імунізації).

Довідково: Щорічно в Україні здійснюється понад 5 млн. щеплень тварин проти сказу. В державних установах ветеринарної медицини щеплення тварин проти сказу безкоштовне.

В Україні в 2006 році, в період стрімкого зростання захворюваності на сказ, було розпочато масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин, проте, починаючи з 2009 року, внаслідок недостатнього фінансування проведення її було обмежено територіально.

В 2011—2012 роках проведено по дві кампанії (весна, осінь) з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин на території мисливських угідь Луганської, Харківської, Донецької, Сумської, Полтавської, Дніпропетровської областей; у 2013-му: на території Луганської, Харківської, Донецької, Сумської, Полтавської областей; у 2014 році: на території Луганської, Харківської, Сумської, Полтавської областей. Для імунізації диких м’ясоїдних тварин використовується вакцина вітчизняного виробництва «Броварабіс – VRG», висока якість та ефективність якої підтверджена референт-лабораторією Міжнародного епізоотичного бюро по сказу АФФСА-Нансі (Франція).

Крім того, з метою обмеження поширення вірусу сказу на території України та захисту території Республіки Польща, а тим самим території Європейського Союзу, від його поширення вздовж українсько-польського кордону на території України створена буферна зона (частина території Волинської, Львівської, Закарпатської областей) площею 26,4 тис. кв. км. В 2013 році на території цієї зони було проведено 2 кампанії з пероральної імунізації.

З метою реалізації угоди в 2014 році заплановано провести дві кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, при цьому принади з пероральною вакциною будуть розповсюджені на території 31500 км2 з розрахунку 25 доз вакцини/км2. Перша кампанія проведена в травні—червні цього року.

Буферна зона в Україні охоплює:

у Волинській області 10 районів (Володимир-Волинський, Горохівський, Іваничівський, Ковельський, Локачинський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Турійський, Шацький);

у Закарпатській області 10 районів (Великоберезнянський, Воловецький, Перечинський, Свалявський, Ужгородський, Мукачівський, Берегівський, Виноградівський, Хустський, Іршавський);

у Львівській області 13 районів (Городоцький, Дрогобицький, Жовківський, Кам’яно-Бузький, Мостиський, Пустомитівський, Радехівський, Самбірський, Сколівський, Сокальський, Старосамбірський, Турківський, Яворівський).

Реалізація положень угоди передбачає залучення коштів ЄС на закупівлю та розповсюдження принад з вакциною. Для імунізації було застосовано вакцину антирабічну для пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин «Броварабіс VR-G», BrovaRabies V-RG.  

Результатом належного виконання Програми оздоровлення території України від сказу на 2008—2015 рр. є зменшення сказу серед тварин. Аналіз динаміки захворювання на сказ в Україні за останні 15 років відзначає стрімкий розвиток епізоотії. Починаючи з 1996-го по 2007-й, рівень захворювання виріс у десять разів. З 2008 року відзначається зменшення захворюваності на сказ. Так, у період з 2007-го (зареєстровано 2393 неблагополучні пункти зі сказу, в яких захворіло 2976 тварин) по 2013 рік (зареєстровано 1297 неблагополучних пунктів зі сказу, в яких захворіло 1519 тварин), рівень захворювання знизився майже в 2 рази.

З початку цього року відзначається зменшення сказу серед тварин порівняно з минулим роком. Так, станом на 1 серпня зареєстровано 412 неблагополучних пунктів сказу, в яких захворіло 1519 тварин, що на 430 н/п та 460 хворих тварини менше, ніж в 2013 році.

Ліквідація сказу навіть на значних територіях нашої держави — цілком реальна справа за умови проведення комплексних заходів та наполегливої праці фахівців ветеринарної медицини, лісового й мисливського господарств, місцевого самоврядування і житлово-комунальних служб, громадських організацій.

Слід пам’ятати, що всі заходи з профілактики сказу будуть марні, якщо кожен власник тварин не буде розуміти, що він несе відповідальність не тільки за своє здоров’я чи свого улюбленця, але і за здоров’я оточуючих.

В жодному разі не слід відмовлятися від призначеного лікування та самовільно переривати його: це може призвести до трагічних наслідків.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Ваше здо­ров’я — у ваших руках! Дбайте про нього!

Юрій САДВАРІ,
начальник головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*