СЛОВО СОЦІОЛОГАМ:

про Євромайдан і навколо нього

Результати соціологічних досліджень свідчать, що українці поділилися в оцінці політичних подій на тих, хто «за», і тих, хто «проти». Співвідношення складає практично 50 на 50. Справитися із суспільною напругою, не допустити розколу країни сьогодні – завдання №1. Для кожного громадянина країни.

Із 4 по 9 грудня, якраз у час найбільшого розпалу емоцій, соціологічна компанія «Research & Branding Group» провела актуальне дослідження громадської думки та оцінки українцями кризової ситуації у країні. За результатами дослідження виявилося, що 48,6% ставляться позитивно до протестних акцій у центрі Києва, а 45,2% громадян України їх не підтримують.

Інформація збиралася методом особистого інтерв’ю у 24 областях України, АР Крим, у Києві та Севастополі. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, яка представляє доросле населення країни за місцем проживання, статтю і віком. Загалом було опитано 2079 осіб. Середня помилка вибірки складає +/- 2,2%.

Український народ поділився в своїй оцінці політичних подій фактично навпіл. У регіонах, звісно, оцінили політичні події більш однозначно. Традиційно, Схід і Південь підтримують дії Президента і Уряду, тож до Євромайдану ставляться негативно: у східних регіонах проти протестних дій у центрі Києва 81% населення і всього лише 13,3% їх підтримують, на Півдні 60% не солідарні з мітингувальниками, 32,8% підтримують їхні дії. У Західній  Україні 84,2% жителів підтримують мітингувальників на Євромайдані.

Так само майже навпіл поділилися в оцінці дій уряду і Президента: 36% респондентів сказали, що підтримують уряд М.Азарова щодо призупинення підготовки України до асоціації з ЄС, а необґрунтованим таке рішення вважають 34%. 48% українців думають, що у Президента України В.Януковича були всі підстави не підписувати договір про асоціацію, а 34,5% не бачать жодних підстав для цього. Серед тих, хто підтримує рішення В.Януковича, 70% – жителі Східної України, 65% – Південної, 38% – центральних регіонів і 19,2% – Заходу України.

Оцінка дій опозиції та опозиційних лідерів ще більш неоднозначна. За результатами соціологічного дослідження, проведеного фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Київським міжнародним інститутом соціології 7 і 8 грудня 2013 року серед учасників Євромайдану, лише 5% з них вийшли на заклик опозиції. Всього було опитано 1037 респондентів (375 – 7 грудня і 662 – 8 грудня) за методикою, яка забезпечувала випадкову вибірку учасників майдану. Підтвердженням того, що учасники Євромайдану з небажанням сприймають політичні гасла, є вимога в перші дні мітингу обійтися без партійних прапорів, а також нещодавнє прохання, поширене у соціальних мережах, зняти з «ялинки» плакати із портретом Юлії Тимошенко. Аналітики також підтверджують, що Євромайдан є більш активістським і громадянським, аніж партійним.

Враховуючи поділ «50 на 50», досягти політичного консенсусу в цій ситуації, звісно, буде важко. Все ж таки частина населення хоче підписання Угоди з ЄС уже зараз, частина виступає за відкладення рішення. Суспільна напруга то зростає, то спадає, і спрогнозувати, що буде далі, не береться ніхто. Головне, чого необхідно уникнути, то це щоб ці «50 на 50» не були зіткнуті лобами. Ми всі знаємо чудове українське прислів’я «Коли пани б’ються, у холопів чуби тріщать». Не даймо ввести себе в оману, не даймо політикам обдурити себе. Політика – справа брудна, а нам усім ще жити в одній країні. Сприймаймо все менш емоційно. Ми пережили вже чимало і пам’ятаємо, як довго країна відходить від суперечок між громадянами, коли родичі сваряться, подружжя розлучаються – і все це через політичні причини. І ми пам’ятаємо, що опісля «революцій» життя продовжується. І в якій країні нам жити – у посвареній між собою, озлобленій чи мирній, спокійній, де громадяни знаходять порозуміння між собою – залежить саме від нас, звичайних громадян своєї держави.

Почуймо один одного! Тільки так можна відновити в Україні громадський спокій і мир. Позитивними і обнадійливими є ініціативи обмінюватися символікою, грати у футбол мітингувальникам різних таборів – Євромайдану і Маріїнського парку. Люди, які підтримують різні погляди, мають почути думку один одного – і не тільки в Києві, але й по всій Україні. Незалежно від того, хто при владі, ми – одна країна. І триматися ми повинні разом.

Катерина ІЛЬЧЕНКО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*