«Сміттєвий колапс» відміняється?..

На Виноградівщині, схоже, знайшли вихід зі скрутної ситуації

Питання, пов’язане з припиненням централізованого збору та утилізації твердих побутових відходів, стало ключовим чергової сесії Виноградівської районної ради. В її роботі, окрім місцевих депутатів, взяли участь голова обласної ради Іван Балога, депутати обл­ради від Виноградівщини Юдіта Петеї, Артур Івашко, сільські голови району, керівництво райадміністрації.

Після  заборони вивозу побутових відходів з інших населених пунктів району на міське сміттєзвалище ситуація на Виноградівщині ускладнилася. Про це йшлося на нараді із сільськими головами, що відбулася минулого тижня з ініціативи керівника облради. Тоді він запропонував сільським головам провести активні обговорення проблеми в селах, що і було зроблено впродовж тижня.

Свою пропозицію – механізм виходу з кризової ситуації на сесії Виноградівської райради озвучив і Іван Балога. Йдеться про програму поводження з твердими побутовими відходами у Виноградівському району. «Основна її ідея – преференції та надання фінансових ресурсів для громади, яка піде назустріч всьому району у вирішенні цієї складної проблеми. Йдеться про те, що в ній буде виписаний механізм підтримки громади щодо розвитку медицини, освіти, культури, дорожнього господарства. Це надання ресурсів на ремонт цих закладів, запровадження енергозберігаючих технологій, ремонт доріг у населеному пункті. Цю програму мають погодити і всі сільські, селищні ради району та місто. Впродовж двох років пропонується виділяти кошти на створення сміттєзвалища, наступні три роки – на фінансову підтримку населеного пункту, поблизу якого буде цей об’єкт. Для реалізації програми будуть акумульовані кошти сіл, міста, районного та обласного бюджетів для організації нового сміттєзвалища та фінансової підтримки населеного пункту. Однозначно, що полігон, який буде діяти у районі, має працювати за найкращими технологіями, які нині є в Європі. Окремо в новій програмі необхідно передбачити, що при закритті міського сміттєзвалища буде надана фінансова допомога місту для рекультивації старого полігона. Такий проект співпраці місцевих органів влади буде першим на теренах Закарпаття», — зазначив Іван Балога.
Цю ідею голови обласної ради було одноголосно підтримано народними обранцями, а відтак затверджено програму.

Своїм рішенням депутати доручили управлінню Держкомземагентства у Виноградівському районі впродовж десяти днів провести підбір земельної ділянки для розміщення полігона твердих побутових відходів.

Серед іншого, повідомляє прес-служба облради, на сесії було розглянуто звернення військового комісара Закарпаття та прийнято програму матеріально-технічного забезпечення закарпатських військових. Їм передбачено виділити з районного бюджету 300 тисяч гривень.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*