Смолоскипна хода в Ужгороді збурила емоції

У неділю, 13 березня, під час смолоскипної ходи вулицями Ужгорода, яку влаштували представники правих організацій на честь героїв Карпатської України, лунали образливі для людей угорської національності заклики, відеозапис яких потрапив у мережу інтернет і був оприлюднений багатьма засобами масової інформації. Прикметно, що учасники ходи демонстративно скандували антиугорські заклики на площі видатного угорського поета Шандора Петефі, що викликало обурення не тільки угорської громади області, а й решти мешканців Закарпаття.

– Така поведінка неприпустима в цивілізованому суспільстві, – цитує слова голови ОДА Геннадія Москаля прес-служба. – Вона принижує Закарпаття й відштовхує Україну від Європи. Ми пам’ятаємо складні сторінки минулого з нашими сусідами, на належному рівні відзначаємо героїв України і водночас хочемо жити в суспільстві з європейськими цінностями, які гарантують міжетнічну взаємоповагу і толерантність.

Водночас націоналісти у своїй заяві висловили подив, що не угорці краю, не влада Угорщини, не КМКС, а лише Г.Москаль засудив їхні дії та звернувся до прокурора області з вимогою порушити кримінальні справи. Керівник ГО «Карпатська січ» Тарас Деяк не заперечує, що на марші лунала речівка проти угорських окупаційних військ Хорті. Такі дії пояснюють тим, що 77 років тому окупанти знищили цвіт української нації в боях за Карпатську Україну, а нині чимало угорських праворадикалів воюють на боці бойовиків на сході. «В той же час у своєму звіті з маршу ми підкреслили, що до адекватних угорців, котрі поважають Українську державу і її незалежність та територіальну цілісність, ми ставимось із повагою», — уточнює активіст.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*