СЬОГОДНІ – ДЕНЬ ПРОРОКА ІЛЛІ

не за горами осінь

2 серпня християни східного обряду відзначають день пророка Іллі. Цей святий — один із найбільших пророків Старого Заповіту.

Святий народився в Палестині за дев’ять століть до народження Ісуса Христа. Ще змолоду присвятив себе служінню Богові, навіть оселився серед пустелі та вів аскетичне життя в пості та молитвах. За церковними переказами, пророк Ілля за свою завзяту службу во славу Господа був живим узятий на небо – відправився туди на вогненній колісниці.

Святий Ілля в народних переказах вважається наступником язичницького бога Перуна. Цей образ у народній уяві пов’язується з багатьма легендами й міфами. А ось одна з легенд. Колись, дуже давно, чорти перестали Богові коритися. Всевишній розгнівався й наказав святому Іллі прогнати нечисть із неба. Ілля сумлінно поставився до виконання наказу – тому і досі ганяється за чортами по небу, а підтвердження тому – блискавки та грім, що він у нечисту силу пускає.

Від цього дня в Україні бувають так звані горобині ночі – нічні грози з блискавками та громом. Коли йде гроза, люди намагаються не підпускати до себе собак і котів, бо в цих тваринах, за народними забобонами, нечиста сила може від Іллі сховатися.

Старі люди рекомендують запалити під час грози перед образами свячену свічку. Вважалося, що це вбереже оселю від грому. А якщо вже блискавка запалить дім, то за старих часів люди навіть не намагалися цю пожежу гасити, оскільки вона, начебто, самим Богом запалена.

Проте в народній уяві святий Ілля був не тільки караючим месником, а й покровителем хліборобів. Адже цього дня закінчується календарне літо. Починається озимий посів жита та пшениці. Тому селяни з нетерпінням чекали цього свята і казали: «На Іллі новий хліб на столі», бо починали випікати хліб із нового врожаю.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*