Сьогодні в Україні створена найбільша загроза демократії, правам і свободам людини з часу здобуття нею незалежності

Цими днями представники більше 50 громадських організацій Закарпаття, які з вересня 2013 року об’єднались у коаліцію «За європейську інтеграцію України», звернулись до народних депутатів України та голови Верховної Ради В.Рибака з вимогою відмінити прийняті в нелегітимний спосіб, з порушенням норм і регламентних процедур, 16 січня закони, які обмежують права українців. Задля цього вони пропонують у найкоротші терміни скликати позачергове засідання сесії Верховної Ради.

При цьому громадські активісти акцентують увагу на тому, що завдяки безвідповідальним діям тих народних депутатів, хто бездумно і без будь-якого обговорення піднімав руки за проекти авантюристичних законів, сьогодні в Україні створена найбільша загроза демократії, правам і свободам людини та парламентаризму з часу здобуття нею незалежності у 1991 році.

Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС) також вважає так звані антимайданівські закони, які були прийняті ВРУ нещодавно, є антиконституційними як за змістом, так і за процедурою їх прийняття. Вони загалом, йдеться в його заяві, обмежують фундаментальні демократичні права і свободи, й це може бути відправною точкою для розбудови системи відверто диктаторської, поліцейської держави.

Деякі із цих законів, які були прийняті підняттям рук та через день підписані Президентом, безпосередньо загрожують правам угорської громади Закарпаття. Так, угорськомовні видання, якщо в їхніх публікаціях буде критика дій чинної української влади, віднині стають беззахисними перед свавіллям владних органів, й так само громадські організації угорської спільноти Закарпаття, які отримують допомогу з-за кордону, можуть бути кваліфіковані за законом як «іноземні агенти», що обернеться тиском з боку силових структур.

ТУКЗ-КМКС протестує проти прийняття та вступу в силу антидемократичних законів, зазначається в заяві товариства, яку було прийнято 20 січня, й найрішучішим чином засуджує їх.

Іван СІДУН.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*