Спецпредставник голови ОБСЄ побував у нас із робочим візитом

Спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік цього тижня перебував на Закарпатті з робочим візитом.

10 грудня з ним зустрівся в. о. голови ОДА Ярослав Галас. Пан посол не вперше в нашому краї, тому вкотре висловив своє захоплення ним. Цього разу він цікавився перебігом децентралізації в області та загальними тенденціями розвитку регіону. «Ми переважно отримуємо інформацію зі ЗМІ, а також від центральної влади, однак важливо бачити, яка ситуація на місцях», – зазначив Мартін Сайдік.

Як зауважив Я. Галас, питання децентралізації, з одного боку, в усіх на вустах, а з іншого – є одним із найскладніших у контексті реалізації реформи. «Закарпаття має свою специфіку в цьому питанні, – розповів він. – Більшість під децентралізацією розуміє процес створення об’єднаних тергромад, і тут процес іде повільно, маємо всього шість ОТГ. Одна з причин – слабка розвиненість промисловості і, як наслідок, значна дотаційність. Фінансової спроможності збиткових населених пунктів без підтримки райбюджетів не вистачає. Відтак ми не можемо допустити, щоб через утворення ОТГ районні бюджети втрачали до 60% своїх надходжень. Обласна влада на чолі з головою ОДА Геннадієм Москалем робить усе можливе, аби захистити економічно вразливі території. До слова, новоутворені тергромади за показниками виконання місцевих бюджетів нині посідають одні з останніх місць у краї».

Ярослав Галас підкреслив, що децентралізація, в якій зацікавлене Закарпаття, це, передусім, передача певних функцій із центру на місця: «Ми не говоримо про якісь виключні повноваження, а хоча б про той їх обсяг, який мала область на початку 2000-х. Тоді, наприклад, у структурі ОДА були підрозділи, що опікувалися земельними ресурсами й лісовим господарством. Зараз ці сфери підпорядковані Києву».

Мартін Сайдік цікавився досвідом вирішення суперечливих питань у багатонаціональному Закарпатті, зокрема щодо втілення норм освітнього закону. Я. Галас запевнив: «мовна стаття» ніяк не вплинула на дружні взаємини між українською й угорською громадою у краї та на конструктивну співпрацю прикордонних регіонів сусідніх держав. «Ми обґрунтували, чому впровадити окремі норми закону в краї неможливо. І тут не йдеться про чиєсь бажання чи небажання, – зазначив він. – Для початку, в угорських селах недостатньо педагогічних кадрів, які б забезпечили повною мірою навчальний процес відповідно до нововведень. Закон породив багато провокацій і маніпуляцій, але виважена позиція обласної влади на місцевому рівні врегулювала ці суперечності. Скористатися ситуацією для дестабілізації регіону намагалися й російські спецслужби, однак правоохоронні органи оперативно реагують на такі спроби».

За словами Мартіна Сайдіка, це не останній його візит на Закарпаття. У подальшому він має намір зустрітися з Геннадієм Москалем, аби обговорити місцеві питання та торкнутися проблематики ситуації на сході України.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*