Споживчий ринок заспокоївся зростанням цін

Цими днями під головуванням міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка відбулася всеукраїнська селекторна нарада щодо ситуації на споживчому ринку та його насиченню продуктами харчування. Закарпаття представляли заступник голови облдержадміністрації Михайло Рівіс, керівництво департаментів економічного розвитку та торгівлі, агропромислового розвитку, представники хлібопекарських підприємств та торгових мереж.
 
«Стрибок цін на валюту призвів до суттєвого дефіциту і паніки на продовольчому ринку, — зауважив міністр, — з полиць магазинів зникли гречка, олія, цукор, сіль, хоча саме цих продуктів ми маємо вдосталь і не залежимо від їх імпорту».
 
Він же навів такі цифри: за рік вітчизняними підприємствами виробляється близько 350 тис. тонн олії, з цього обсягу лише 45 тис. тонн споживає внутрішній ринок (15% від виробітку); цукру виробляється 2,1 млн тонн, тож на 1 березня маємо більш як 700 тис. тонн надлишку. Отже, реальних підстав для паніки сьогодні немає, запевняє високопосадовець.
 
А в.о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко, надаючи пояснення щодо зміни умов форвардних закупівель, зокрема, назвав нині існуючу розрахункову ціну на ринку продовольчого зерна і борошна неактуальною і збитковою. На його думку, кінцева ціна на зерно та борошно має формуватись із застосуванням кореляції курсу валюти, а схеми закупівель мають бути простими і прозорими.
 
Відтак зі звітів регіонів стало відомо, що, до прикладу, на Закарпатті за останню декаду лютого ціни на основні продукти харчування на продовольчому ринку поспішно зросли. Особливо це стосується борошна пшеничного – на 245%, макаронних виробів – на 172%, цукру – на 193%, олії соняшникової – на 162%. 
 
З початку року зросли ціни й на основні види хліба. Причиною цьому став ріст закупівельних цін на зерно, борошно та енергетичної складової його виробництва.
 
Нині зерна продовольчої пшениці в області достатньо, а в торгівлі впав ажіотаж на будь-які види продуктів, запевняє заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Лесьо. Як прокоментував посадовець, ціни на основні продукти харчування стабілізувалися. Так, до прикладу, середня ціна у супермаркетах Ужгорода за кілограм борошна пшеничного – 10 грн, макаронних виробів – 13 грн, цукру – 17 грн, олію (1 л) – 21 грн, крупи гречаної – 24 грн, рису – 25 грн. 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*