Споживання блакитного палива днями буде обмежене

Глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив про дефіцит газу близько 10 млн кубометрів на добу через морози та відмови «Газпрому» в його поставках.

Він пропонує ввести обмеження на споживання блакитного палива 3 – 4 березня, адже потім очікується потепління. «Оскільки ми зараз знаходимося в періоді низьких температур і підземні сховища газу працюють на максимум, якраз ці 18 млн кубометрів – по добовому споживанню 200, а це рекордно високе споживання, і стали нашим дефіцитом», – сказав він. «Ми зможемо цей дефіцит частково закрити, купуючи газ у Європі за досить високими цінами, але всі ці рахунки будуть виставлені «Газпрому» за недотримання умов контракту. Але очікуємо, що приблизно 10 млн куб. м ми на сьогодні перекрити не можемо», – додав Коболєв. Він підкреслив, що цих заходів має бути достатньо.

Нагадаємо, що за рішенням Стокгольмського арбітражу «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» погоджених обсягів блакитного палива для транзиту. За результатами двох проваджень він має сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». Після цього «Газпром» повернув «Нафтогазу» предоплату за газ і відмовився постачати його з 1 березня, як було домовлено.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості вже ввело тимчасове обмеження споживання газу. Зокрема до 6 березня в країні має бути повністю зупинена робота дитсадків, шкіл та вишів.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*