СПРАВА САВЧЕНКО:

закарпатський АТОшник переконаний, що Надія в полоні потрапила на гачок ФСБ

«Я в цьому був переконаний ще коли вона сиділа в Росії, – сказав мій знайомий того дня, коли арештували Надію Савченко. – Що вона на гачку в ФСБ, було очевидно вже тоді. Я розповів про це одному бармену, мовляв згадаєш мої слова, рано чи пізно це побачать усі. Він не дуже вірив, і я запропонував йому зробити запис на стіні. Цей запис, напевно, зберігся й дотепер».

Мій співрозмовник сам був залучений до спецоперацій у зоні АТО. Потрапив туди, будучи правоохоронцем. У складі спецформувань брав участь у операціях, виявляв диверсійні угрупування. Інтерв’ю з ним під вигаданим іменем (Юрій) уже публікувалося два роки тому в «Новинах Закарпаття», тоді він розповів речі, про які не дуже прийнято було згадувати. Після того він ще півроку служив, а згодом повернувся у Виноградів і вийшов на пенсію, став підприємцем.

– А ви знаєте, – веде далі він, – що до полону Савченко пішла в самоволку і її оголосили в розшук. Ми її реально шукали як порушника військового режиму. А коли з’явилося відео з нею, дали відбій.  Ми не сумнівалися, що тут є «підстава», але наше керівництво мовчало, в тому числі й тоді, коли її зробили Героєм України, і коли її визволили з полону.

Тобто СБУ могло підо­зрювати, що Савченко шпигунка. А яка причина?

–  Я знаю, що таке війна, зустрічався з багатьма нашими, які побували в полоні. Це справді жахлива річ, там людину ламають за кілька годин, і вона буде робити й говорити все, що їй накажуть.  Сьогодні є стільки ефективних засобів – катування, психологічна обробка, психотропні препарати, з якими досягають потрібних результатів. Полонені стають як шовкові, тільки б їх не били. А тут нам показують відео, на якому вона поводиться, як у воєнному кіно… І це було справді постановочне кіно. Наді дозволяють передати футболку з Тризубом, вона показує середній палець путінцям… Якщо наших брали в полон і знаходили татуювання тризуба, то його вирізали без жодних вагань. На руці тризуб – відтинали руку…

Чому наші спецслужби мовчали?

– СБУ вчинило правильно. Надію Савченко витягали з полону, розраховуючи на два варіанти – або отримати від неї інформацію, яку вона мала, або, якщо вдасться, зробити її подвійним агентом, тобто вона би передавала росіянам ту інформацію, якою б її постачали наші спецслужби. Але, думаю, дуже швидко зрозуміли, що ні за інтелектом, ні за іншими характеристиками вона не тягне на агента. Її просто мовчки «вели» до розв’язки.

Тобто їй від самого початку не довіряли?

– Розумієте, всі без винятку, хто повертається з полону, довгий час залишаються «під ковпаком», тому що декого запросто могли завербувати. І Савченко, звичайно, не виняток, тим більше, що її доля в полоні надто відрізняється від інших справ. Це війна, справжня, на ураження, і не треба мати ілюзій щодо ворога. Російські військові, їхні спецслужби використають усі способи, щоб знищити Україну.

Я переконаний на всі сто відсотків щодо ще одного «героя» – він шпигун (співбесідник називає відоме прізвище). Скоріше пізно, аніж рано це вийде на поверхню. Тому що людина появилася «нізвідки». Його не бачили на Майдані, в боях.

Але ж він був поранений, лежав у госпіталі.

– Не був він поранений. Я таку ж рану отримав і можу показати шрам. З таким у госпіталі не лежать, я заклеїв її пластирем і пішов далі. А лікував, коли повернувся на Закарпаття.

Війна триває,  і ворог працює – йде атака на суспільство, йде спроба розбурхати отой самий, як кажуть у Росії, «бессмысленный и беспощадный» бунт, а для цього всі засоби добрі.

Агенти працюють щодня і скрізь. Усі «мінуси» сучасної України – корупція, соціальні проблеми, кримінальна ситуація – подаються ними під особливим соусом: типу потрібен «майдан», треба всіх стріляти, і тоді життя відразу стане кращим. Агенти роблять усе, щоб спотворити реальну картину. У людей дуже коротка пам’ять. Всі забули, як ми піднімали армію, як солдати ходили, як жебраки, просячи одежу й  харчі, а техніка не могла виїхати з військової частини, бо не працювала й не було пального. Сьогодні основні навантаження знято з волонтерів, забезпечення армії незрівнянно краще.

Згадаймо, яка зарплата була у військових у 2014 році й яка сьогодні. Так, помилок і недоліків багато, але коли йдеться про російську агентуру, то її легко розпізнати – заклики до бунту, «президента у відставку», стріляти корупціонерів, палити шини… Насправді бунтами й псевдомайданами корупціонерів не знищиш, імпічмент ніяк не допоможе знайти кращого лідера з ефективнішою командою. Помилок і у Президента, і в інших керівників є достатньо, але виправляти їх за допомогою інших помилок – це безглуздя.

Василь ГОРВАТ
м. Виноградів

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*