Старовинне вбрання наших краян оживе на тлі сучасності

У четвер, 23 жовтня, у Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту відкриється виставка народного костюма «Невичерпність традицій».
 
Цій події передувала лекція кандидата мистецтвознавства, дослідника вишиванок та вишивки, викладача Закарпатського художнього інституту Романа Пилипа та кандидата історичних наук, заввідділу експозиції музею народної архітектури та побуту Василя Коцана на тему «Традиційне народне вбрання та вишивка Закарпаття». Відтак відбудеться показ традиційних народних костюмів та вишивки Закарпаття, яким уже понад сто років.
 
Дівчата та хлопці (більше десяти пар) дефілюватимуть у вбранні, яке зібране з фондів музею та приватних колекцій у різних куточках нашого краю. Тобто на подіумі можна буде побачити основні типи традиційних костюмів закарпатців.
 
«Як відомо, народний костюм та вишивка є невід’ємною складовою культури українського народу. На початку минулого століття він був символом національного самоусвідомлення та піднесення. Через природно-географічні та культурні чинники на Закарпатті сформувались своєрідні типи вишивки, свої локальні зразки одягу, що відображають історичні, соціальні та духовно-культурні процеси. Костюм та вишивка є вічним джерелом нашої культури, яку потрібно не тільки зберігати, вивчати, плекати, але й популяризувати. Для цього в нашому краї проводяться подібні заходи. Але нам здається, що найефективніше вишивку популяризувати через моду, зробивши її річчю першої необхідності», — зазначив Роман Пилип.
 
«Невичерпність традицій» має благодійний характер. Вхід вільний, але бажаючі зможуть допомогти військовим коштами або принести із собою теплий одяг чи взуття для тих, хто бере участь в АТО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*