СУЧАСНИЙ КАБІНЕТ УГОРСЬКОЇ МОВИ

відкрили в Ужгороді

В Ужгородській спеціалізованій школі № 2 урочисто відкрили сучасно обладнаний кабінет угорської мови. При цьому було багато поважних гостей – уповноважений від уряду Угорщини Іштван Грежа, генконсули Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло та в Берегові Ендре Саліпскі, народний депутат Василь Брензович, в. о. голови обл­ради Йосип Борто та інші.

Як повідомляють у прес-службі облради, ініціатива створення цього кабінету належить колишньому голові облради Володимиру Чубірку. Відтак уряд Угорщини підтримав ідею і допоміг втілити у життя. Нині в школі вивчає угорську мову 48 учнів, заявлено бажаючих на наступний рік – 108.

Іштван Грежа наголосив, що вивченням угорської мови як другої іноземної юні закарпатці зміцнюють дружбу між двома сусідніми народами. Тому таких кабінетів має бути в області якомога більше, і наступний отримає школа № 2 міста Берегова. Угорська сторона обіцяє також організувати для українських учнів літній табір у своїй країні.

Йосип Борто акцентував на перевагах володіння угорською. По-перше, добре знати одну з офіційних мов Євросоюзу, а по-друге – Закарпаття має стати раєм для туристів, у тому числі – і з сусідньої Угорщини, тож тут вигоди теж очевидні. У контексті бойових дій на сході України він підкреслив: «На щастя, на Закарпатті панує мир, спокій і стабільність, люди різних національностей живуть дружно. Дай Боже, щоб так було й надалі. А для цього ми повинні поважати один одного через пізнання мови, культури, віри і традицій. Угорці Закарпаття намагаються вивчати українську, і ми раді, що серед українців щоразу більше таких, що хочуть володіти угорською». На завершення від імені облради та від себе особисто Йосип Борто подякував угорському уряду за надану через Програму східного партнерства допомогу в створенні цього сучасного кабінету.

Василь Брензович у свою чергу висловив сподівання, що і в сусідніх областях Угорщини також вивчатимуть українську мову. «Коли країни будуть двомовними, регіони розквітатимуть. Таким чином ми протиставляємо свої дії тому, що відбувається на сході України. Там «говорить» зброя, а тут – душа: ми хочемо миру і зміцнюємо дружбу між двома народами».

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*