Свалява відзначила своє 777-річчя

Різдво Пресвятої Богородиці для більшості свалявців — храмове свято, для всіх мешканців районного центру — День міста, який за традицією відзначається щороку 21 вересня.

У суботу з Ужгорода поїхав на празник і я. Весь центр трохи менше як 20-тисячної Сваляви заполонили люди, настрій яких відкрито виказував святковість. Із Днем міста їх вітали представники міської і районної влади, гості, серед яких були перший заступник голови ОДА Ігор Свищо, голова адміністрації  з міста-побратима Стара Любовна (Словаччина). Від суботи Свалява має на двох почесних громадян більше — ними стали педагог, колишній директор ЗОШ №2 Єлизавета Магурська і лікар Василь Софілканич. За традицією, увіковічили пам’ять (відкриттям меморіальної дошки на фасаді міської ради) Василя Сарканича — відомого педагога, громадського діяча.

Разом зі знайомими дивилися концерт. Я зловив себе на думці, наскільки невичерпними є джерела творчості закарпатців, вміємо ж усе це показати. Виступи місцевих художніх колективів  цікавими номерами доповнювали академічний ансамбль пісні й танцю «Гуцулія» з Івано-Франківська, молоді виконавці Олександр Павлик, Ірина Островська, гості з Росії — заслужений артист РФ Михайло Ващуков, циганський ансамбль. Здавалося, дай волю, і цей концерт триватиме 24 години.

Свалява відзначала своє 777-річчя від часу першої згадки (так вважають організатори свята, насправді автору цих рядків не вдалося знайти підтвердження цієї версії). Але хай навіть буде і так, та вже саме свято  — це піднесений настрій, зустрічі, сподівання, комусь відзнаку, подарунок на високій сцені вручать. Щодо дарунків, то було б куди краще робити їх до Дня міста всім його мешканцям. Саме як колишній свалявець і досі не байдужий до свого рідного міста я сподівався, що моїм землякам таки зроблять подарунок — нарешті капітально відновлять тротуар на вулиці Духновича (від автостанції до самої міської ради).

То що, не вийшло зараз — День міста буде й наступного року.

Михайло ПОПОВИЧ.
На фото: Меморіальна дошка В.САРКАНИЧУ.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*