«СВІТ ПИСАНКИ-2018» У СКАНСЕНІ

Минулий четвер у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту в Ужгороді розпочався із майстер-класу, який проводила майст­риня з м. Турка Львівської області Олександра Цуняк. І діти, й дорослі мали змогу опановувати одну із найстаріших технік оздоблення пасхального яйця – розпис топленим воском. До заходу приєдналася також голова Закарпатського осередку НСМНМУ Людмила Губаль зі своїми вихованцями.

Цього ж дня у залі музею відкрилася вже традиційна ІV виставка «Світ писанки-2018». Свої роботи презентували близько 35 майстринь, які працюють як у традиційних, так і в сучасних техніках писанкового декорування.

Тут також представили писанки та великодню атрибутику з фондової колекції скансена музею народної архітектури та побуту. Окрасою цьогорічної експозиції стали 9 писанкових композицій з різних регіонів України, які люб’язно надав музей писанкового розпису Національного музею Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського з м. Коломия Івано-Франківської області.

Вдалим завершенням заходу стала нічна екскурсія скасеном на тему «Великодні звичаї та обряди», де відвідувачі дізнавалася про підготовку до пасхи, починаючи з Вербної неділі та протягом всього Страсного тижня, про святкування Великодня та поливальних понеділка й вівторка, а також навчалися випікати паску та малювати писанки згідно з народними традиціями.

Марта ЗАГАТЯНСЬКА

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*