Своє майно профспілки відстоюють

На позачерговому засіданні обласної ради профспілок розглянули питання про захист їх соціально-економічних та майнових прав – через протистояння між Державною судовою адміністрацією та Закарпатською облпрофрадою за право власності на Будинок профспілок у м. Ужгород на пл. Народній, 5.

Голова облпрофради Володимир Фленько виступив емоційно й аргументовано. Він особисто брав участь у судових засіданнях, упередженими рішеннями яких обласну раду профспілок позбавили права власності на споруду, яка належить їй на законних підставах протягом 55 років.

Ця конфліктна ситуація вже отримала не тільки національний, а й міжнародний розголос, і з цього приводу генеральний секретар Європейської федерації профспілки громадського обслуговування Ян Віллем Гудріан звернувся до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, зазначивши, що відчуження будівель територіальних профоб’єднань в Ужгороді й Полтаві є порушенням європейських та міжнародних норм, а ці об’єкти мають бути повернуті профспілкам.

Серед питань соціально-економічного захисту членів профспілок Володимир Фленько виділив надзвичайно важливу й гостру для Закарпаття проблему відтоку кваліфікованих кадрів за кордон. Її наслідком стало те, що в багатьох медичних закладах краю вже не вистачає фахівців. Налаштовані на виїзд у сусідні країни Євросоюзу й чимало випускників навчальних закладів, адже заробітна плата за кордоном набагато вища, ніж в Україні.

Заступник голови ОДА Віктор Мікулін акцентував на соціальному діалозі влади й профспілок у нашій області. А заступник голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко зупинився на питаннях єдності дій ФПУ, їх членських організацій під час наступу на права профспілок, діяльності Фонду соціального страхування, відповів на пропозиції й запитання присутніх.

Під час свого перебування на Закарпатті В. Саєнко і В. Фленько мали робочу зустріч із головою ОДА Геннадієм Москалем. На ній ішлося про ефективний соціальний діалог між владою і профспілками в краї, підтримку дій останніх за право власності на будівлю на площі Народній тощо.

Сергій БАРАНЧИКОВ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*