СВЯТО НАДИХАЄ НА ПРАЦЮ…

Тільки в нашій області працює тисячний загін спеціалістів, чия діяльність пов’язана з охороною здоров’я тварин, а отже, і людей

В останні роки значимість і самовідданість ветеринарних спеціалістів отримала визнання у державі. Указами Президента України встановлено професійне свято День працівників ветеринарної медицини, яке відзначається кожну другу неділю серпня, та відновлено звання «Заслужений ветеринарний лікар України». Тільки в нашій області нині працює майже тисячний загін спеціалістів, чия діяльність пов’язана з охороною здоров’я тварин, а відповідно і людей.

Сьогодні про це говоримо з в.о. начальника головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області, заслуженим ветеринарним лікарем України Юрієм Садварі.

Юрію Юрійовичу, ветеринарна мережа краю в останні роки зазнала відчутних змін. Чим це було викликано?

— Тим, що суттєво оновилася правова основа, на якій базується наша діяльність. На наш погляд, усе це має сприяти підвищенню ролі ветеринарного спеціаліста при проведенні профілактичних заходів, наданні лікарської допомоги тваринам, здійсненні лабораторних досліджень. До речі, виконуючи Указ Президента України від 13.04.2011року №464/2011 «Про затвердження Положення про Державну ветеринарну та фітосанітарну службу України», ми й реорганізували службу ветеринарної медицини області. Тепер у районах, містах створено територіальні органи управління ветеринарної медицини, на які накладено завдання проведення державної політики в галузі ветеринарної медицини та здійснення контролю за дотриманням вимог Закону України «Про ветеринарну медицину” — безпосередньо лікувати тварин, їх щепити й обробляти будуть підвідомчі ветеринарні установи різних форм господарювання.

А на реформування аграрного сектору краю ветеринари якимось чином відреагували?

— Так, це змусило нас внести зміни в структуру установ із тим, щоб у майбутньому в кожному населеному пункті був ветеринарний фахівець.

На сьогодні в області діють 24 ветеринарні пункти, 142 пункти штучного осіменіння тварин, 76 ветеринарних аптек та аптечних кіосків, 28 фахівців здійснюють ветеринарну практику за ліцензіями, відкрито ряд лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи й їх філіалів на ринках області, системно ведеться реконструкція і ремонт ветеринарних установ.
Тільки за І півріччя ми вже провели 487 тис. діагностичних досліджень, 3570 тис. профілактичних щеплень та обробок, понад 375 тис. експертиз продуктів тваринного, а на ринках — і рослинного походження.

Це досягнення, які можна побачити, а що ж є основою в роботі служби ветеринарної медицини, що змусило говорити про її високий рівень, а про лікарів – як про спеціалістів високого класу?

— Головний показник нашої роботи – благополуччя території області з огляду на інфекційні захворювання тварин. А воно досягається своєчасним проведенням планових діагностичних досліджень, профілактичним щепленням та обробками, здійсненням ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за якістю і безпекою харчових продуктів та продовольчої сировини тваринного походження, ефективним лікуванням тварин, впровадженням у практику досягнень науки, передового досвіду та новітніх розробок.

В останні роки ми, до речі, суттєво зміцнили і матеріальну базу державних лабораторій ветеринарної медицини, лікувальних установ районів, міст. А із введенням в дію “Положення про державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання, яким регулюється забій тварин, переробка, зберігання, транспортування й реалізація продукції тваринного походження” змогли забезпечити практично всі підконтрольні суб’єкти господарювання офіційними ветеринарними лікарями.

Багато робиться і щодо узгодження нормативної бази в галузі ветеринарної медицини з вимогами Євросоюзу. Це дуже важливо, бо збудники захворювань не визнають кордонів…

З ваших слів можна зрозуміти, що діяльність ветеринарної медицини, коло її завдань та практичної роботи ветеринарних спеціалістів безмежні.

— Ми б не впоралися з цим, якби кожен з наших працівників на своєму місці добросовісно не робив ту справу, яку йому доручено.

Зрештою, про повагу й авторитет, які ветеринарні спеціалісти області заслужили своєю працею, свідчить той факт, що за високий професіоналізм, багаторічну працю у переддень професійного свята нагрудним знаком Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України «Знак пошани» нагороджено Зіновія Романовича, заступника начальника, начальника управління державного контролю головного управління. Почесною грамотою Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України — Олега Марущака, начальника управління ветеринарної медицини в Рахівському районі. Подякою Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України — Володимира Луцака, начальника сектору ветеринарної міліції УМВС України в Закарпатській області.

Не можна не згадати і наших ветеранів, які своєю працею в минулому закладали підвалини становлення ветеринарної служби Закарпаття, створили той фундамент, на якому сьогодні базується стійке епізоотологічне благополуччя краю, підготували гідну зміну висококваліфікованих спеціалістів. Це — Віталій Бахтін, Михайло Скиба, Богдан Сагалюк, Степан Калабішка, Микола Гайдук, Федір Русин, Богдан Семеган, Юрій Сенинець, Бейла Сабо, Ярослав Ковалишин і десятки інших, чиї білі халати та совість чисті, а професіоналізм на високому рівні.

Насамкінець, користуючись нагодою, зі шпальт газети хочу привітати зі святом всіх ветеринарів і трудівників ветеринарної медицини, нині працюючих в галузі, та побажати їм міцного здоров’я, вдачі, благополуччя і подальших здобутків у роботі.

Розмовляв
Іван СІДУН.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*