СВЯТИЙ ДМИТРО

закриває землю

8 листопада християни східного обряду відзначають День святого великомученика Димитрія, або в народі святого Дмитра.

Свято встановлене на честь Дмит­ра Солунського, який за християнську віру 8 листопада 306 року був пронизаний списами римських воїнів. Великомученик одержав християнське виховання. Повнолітнім його призначили на місце батька проконсулом Фессалонікійської області. Та замість того, щоб переслідувати, він став відкрито навчати містян християнській вірі та викорінювати поганські звичаї. Геройську віру св. Димитрія прославив Господь різними чудами після його смерті та нетлінністю тіла й мироточивістю, яка зціляла недужих.

Вшанування великомученика в Україні почалося відразу після хрещення Київської Русі. Це свято також пов’язують із захистом рідної землі. На образах найчастіше бачимо святого Дмитра зі списом у руках.

За народними уявленнями, святий Дмитро приносить зиму. А тому, хоч часом і теплом віяло, зустрічали його в теплому одязі, аби великих морозів не було. А ще старожили кажуть, що св. Дмитро золотим ключем закриває землю. Буде він у себе ключі тримати, аж поки не прийде святий Юрій по них (6 травня) і землю не відімкне.

Також цим днем завершується весільний сезон. Якщо дівчина залишилися незасватана, то за давніх часів рік для неї вважався втраченим.

Народні прикмети:

♦ Відлига на Дмитра – зима буде з мокрим теплом, а весна – рання.

♦ Дмитра без снігу – зима не скоро.

♦ Земля на Дмитра замерзла і дме холодний вітер – снігу не буде до свят.

♦ Сніг і мороз на Дмитра – весна буде пізня й холодна.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*