тепер і ВИСОЧИНа

познайомилася з нашим народним мистецтвом

У середу ввечері в міському театрі міста Пелгрімов (край Височина) стартували Дні культури України. Вони проводяться в рамках цьогорічної програми співробітництва між Закарпатською областю та чеським  краєм Височина. А відкрили їх гетьман Височини Їржі Бєгоунек, голова Закарпатської облради Іван Балога, мери міст-побратимів Пелгрімова Леопольд Бамбула та Мукачева Золтан Ленд’єл.

Народне мистецтво Закарпаття з великою концертною програмою тут представляв заслужений академічний Закарпатський народний хор під керівництвом Наталії Петій-Потапчук. У програмі концерту було відображено не тільки українську пісенну й хореографічну культуру, а й мистецтво всіх національних меншин, які здавна заселяють закарпатську землю. У репертуарі – українські, чеські, словацькі, угорські, румунські, німецькі народні пісні й танці, які колектив репрезентує як в Україні, так і за кордоном. Візитівками ж уславленого колективу є відомі хорові твори, такі, як «Верховино, світку ти наш», «Гей, на високій полонині», хореографічні картинки «Вівчарі на полонині», «Березнянка», «Тропотянка» та багато інших. А його гордістю — відомі постаті, серед яких і народна артистка України Клара Балог.

«Думаю, що висловлю загальне переконання своїх колег в тому, що Закарпатська область, її багатонаціональне народне мистецтво не є невідомим для більшості тут присутніх. Адже багато років нас єднала спільна історія. Більше 20 років ми жили в одній державі — Чехословаччині. І чимало митців Закарпаття в той час творили і залишили свої твори на чеській землі. В той же час чеські митці – письменники, архітектори, художники, фольклористи залишили свій творчий слід у нашому краї. Сьогодні Закарпаття тісно співпрацює з краєм Височина у різних сферах діяльності. І проведення Днів української культури є лише частиною широкої програми нинішніх наших українсько-чеських відносин», — зазначив Іван Балога, виступаючи на відкритті мистецького свята.

А в чеській Височині Їржі Бєгоунек високо оцінив виступ колективу із Закарпаття та зазначив, що розвиток гуманітарної двосторонньої співпраці триватиме й надалі. «Ми – дружні області, й за ці 6 років реалізації спільних проектів вдалося досягти багато позитивних речей. Так буде і надалі», — резюмував пан гетьман.

Упродовж цього мистецького свята, як інформує прес-служба облради, в краї Височина відбудуться також зустрічі членів делегації органів місцевого самоврядування та мистецьких колективів Закарпаття з представниками територіальних громад і громадськістю партнерського краю.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*