ТРАВНЕВИЙ ФЕСТИВАЛЬНИЙ БУМ

очікується на Закарпатті

Щороку туристи в травні їхали в Ужгород споглядати сакури.  Цьогоріч дерева доти  вже відцвітуть, проте в області заплановано чимало фестів. Якщо кілька років тому в останній місяць весни їх було по три-чотири, то в 2016-му — більше 10. Тому можемо говорити про травневий фестивальний бум. Хоча іноді ситуація кумедна — збіг заходів у один день, навіть на одній і тій же локації. Але про все по порядку. Отже, пропонуємо огляд  наймасштабніших фестивалів, які відбуватимуться наступного місяця на Закарпатті.

Вогонь і кулі

Вже на пасхальні свята, 2—3 травня, в Ужгороді відбудеться фестиваль вогняного мистецтва та шоу-програм «Fire Life Fest», головним організатором якого є театр вогню «Fіre Life». Виступи останнього добре відомі ужгородцям, а от фест проводитимуть чи не вперше — в амфітеатрі. Організатори кажуть, що свою творчість представлять театри вогню з усієї України і не тільки, фаєр-батли, гімнасти, акробати та жонглери. Також очікуються бармен-шоу, фокусники, пісочна анімація. Для діток буде спеціальна зона. Запланували й майстер-класи та конкурси, нand-made ярмарок та смачну кухню. Вогняним хедлайнером фесту стане Linda Farkas із Угорщини.

А 6—8 травня пройдуть міжнародні традиційні змагання з петанку в Ужгороді «Сакура», організатором яких є Петро Гойс, почесний голова Федерації петанку України, та власне сама федерація. Вже дев’яті за рахунком, які щорічно збирають в Ужгороді більше 100 гравців (і заодно туристів) із різних країн світу та міст України. Цьогоріч заявили про свою участь гравці з Угорщини, Словаччини, Нідерландів, Росії, Білорусі, Литви, Марокко, США. Учасники ще взимку бронюють готелі й купують квитки на потяги—літаки. Ужгородські гравці забезпечують культурну програму. Поспостерігати за цією популярною французькою грою можете й ви. Приходьте у Боздоський парк.

Винце і бограч

7—8 травня чекає на туристів Виноградівщина. Відбудеться вже XI відкритий фестиваль виноградарів-виноробів «Угочанська лоза». Фест традиційний, тому добре знаний серед закарпатців та гостей нашого краю. І що радує,  він постійно вдосконалюється. Цьогоріч програму розпочне й заодно доповнить одна родзинка — суботній екскурсійний маршрут «Винний шлях Боржавською вузькоколійкою». Малий потяг, який у народі йменується «Анцьою Кушницькою», відвезе вас спецрейсом із Виноградова в села Олешник та Шаланки (знаходяться вздовж вузькоколійної залізниці). Як розповіла нам туризмознавець Угочанщини Валентина Горнецкі, розпочнеться субота о 10-й із екскурсії містом, а вже далі — потяг і зупинка в Олешнику, де на пасажирів чекає фольклорна програма та відвідини тамтешнього музею. Після потяг відвезе в с. Шаланки, де ви матимете змогу відвідати художню виставку заслуженого майстра народної творчості України Миколи Горонгозо (1934—2014 рр.), дегустаційний зал «Ференц II Ракоці», де буде обід. Вже по поверненні у Виноградів — концертна програма.

Основні ж заходи припадуть на неділю, 8 травня. О 13.00 — проходження святкової колони (площа Миру) та урочисте відкриття фестивалю «Угочанська лоза». У програмі — виставка-продаж виноробської продукції, виставка «Сільські двори», а також оголошення переможців конкурсу «Найкраще вино». Буде й концертна програма (амфітеатр у парку Перені), хедлайнер — гурт «Чаламада». На фесті обіцяють і майстер-класи (бондарство, ткацтво), діятиме дитяче містечко та атракціони. Завершиться свято на площі Миру фаєр-шоу.

До речі, ви можете не тільки дегустувати вино, а й погуляти містом, побачити пам’ятники виноробу, дівчині, що давить вино ногами, релігійні споруди та храми, історичний музей, замок Канків та палац Перені. Якщо приїхали сюди на власному транспорті (із Ужгорода їдуть рейсові автобуси), то можете «махнути» в село Ботар, де є музей леквару та ферма свиней-монголиць. Чи, до прикладу, у селище Королево, де знаходяться руїни замку Нялаб.

Уже 8 травня туриста кличе Берегівщина в комплекс «Термальні води Косино». На території закладу відбудеться кулінарне свято — чемпіонат із приготування бограчу. Захід проводять не вперше. Нам пощастило побувати на першому фесті кілька років тому. У приготуванні угорської страви змагаються учасники з усієї області. У кожного з них свій рецепт, яким залюбки діляться. Тут будуть і інші страви, місцеві напої. Як повідомляють організатори, призовий фонд змагань — 25000 гривень. Переможця визначать члени журі конкурсу. Бограч традиційно будуть готувати на відкритому вогні. Мінімальна ємність котла— 50 літрів.

А ще ви зможете затанцювати запальний угорський чардаш та оцінити рівень майстерності місцевих ремісників. На фесті навіть форма одягу оригінальна — плавки і купальники, оскільки на території є термальні басейни, королівські сауни та освіжаючий басейн з аквабаром. Тому з басейну — до столу. Шкода тільки, що доїхати сюди можна хіба власним транспортом, бо рейсових автобусів у вихідні — нема.

Квіти і кохання

А от на 14—15 травня припадають аж два заходи. Перший — міжнародний фестиваль вина «Троянда Карпат» у селищі Середнє Ужгородського району, другий, на Мукачівщині у Чинадійові на території замку Сент Міклош — фестиваль квітів.

Щодо винного фесту, то він новий, проходить тільки вдруге. Місце локації — центр села. Захід ще мало розкручений, але набуває обертів. І вже нині афішується. Організатори запевняють, що будуть представлені вина закарпатських приватних, а також словацьких та угорських виноробів. Окрема частина фесту буде присвячена культурі Закарпаття, яка поєднує в собі традиції словацької, угорської, чеської та румунської нацменшин. Кожна матиме свою локацію і демонструватиме свої історію, костюми, кухню, ремесла, пісні, танці тощо. Окрім вина, на вас чекатимуть різноманітні майстер-класи та презентації, театральні вистави й концертна програма, а родзинкою стануть виступи гуртів «Ватага» та «Rock-H» і шоу від Театру вогню «Fire Life».

Нагадаємо, що Середнє славиться агрофірмою «Леанка», яка має унікальні винні підвали, але нині переживає не найкращі часи, і знана вином «Троянда Закарпаття». А ще на території села збереглися руїни Середнянського замку, побудову якого приписують монахам ордену тамплієрів (храмовиків). Однак не всі історики з цим погоджуються. Монахи торгували солотвинською сіллю і на шляху від копалень до європейських базарів побудували низку укріплень для оборони торгового шляху та збирання мита, а при потребі — і як пункту дислокації невеликих військових гарнізонів. Одним із таких укріплень і стала башта-донжон у Середньому XІІ—XІІІ ст.

Проблем із добиранням на фест не виникне, оскільки рейсові автобуси з Ужгорода (у бік Мукачева) проїжджають повз село, а там пішки кількасот метрів. Є також приміські автобуси.

А тепер про Чинадійово. Це буде перший фестиваль квітів «Кохання в Сент Міклош», організатором якого є Асоціація українських флористів та орендар замку, художник Йосип Бартош. Заходу прогнозують чималу популярність, якщо він стане традиційним. «Матимемо квіткову фестивальну родзинку», — каже директор «Турінфоцентру» Закарпаття Олександр Коваль. Вже нині відомо, що показати свою майстерність приїдуть 10 команд професійних флористів із України. У стінах замку мовою квітів вони розкажуть про вічний пошук гармонії та щастя й присвятять свої роботи романтичній історії кохання, яка розвивалася тут кілька століть тому. Мова про кохання графині Ілони Зріні та графа Імре Текелі.

За словами Олександра Коваля, збираються влаштувати грандіозні квіткові інсталяції в залах замку, на території, навіть на зовнішніх стінах. Оскільки символом кохання споконвічно вважається троянда, саме ця квітка стане королевою свята. Як розповів нашій газеті Йосип Бартош, вже закуплено 20 тисяч троянд. Для композицій використають  рослинні матеріали: лозу, траву, мох, гілки дерев, каміння та багато дещо дивних, на перший погляд, непритаманних для флористики речей.

Буде й нічна програма — виступ знаного Львівського вуличного театру «Воскресіння» з незабутньою театралізованою вогняною виставою. Щодо добирання, то з Мукачева їдуть рейсові автобуси в село.

Бануш і лицарі

15 травня, після перерви, у селі Костилівка на Рахівщині відбудеться гастрономічний фест «Берлибаський бануш» (у деяких селах Закарпаття кажуть «банош»). Це захід районного рівня, але щоб побачити місцевий колорит, сюди з’їжджаються туристи. У 2014-му фест відмінили через ситуацію на сході, а цьогоріч оргкомітет приготував цікаву програму. Найперше — презентація туристичної візитівки села «Скелі стрімчаки», урочиста гуцульська хода, полонинська ватра. Родзинкою стане знайомство з Берлибашкою — коровою, яка є «засновником, організатором і спонсором» фесту, кажуть організатори, оскільки бануш готується виключно на сметані з її молока. Звісно, буде  й найважливіше — конкурс на приготування найкращого гуцульського банушу, ярмарок виробів народних умільців та гуцульські мелодії. З наїдків обіцяють і гуцульські кремзлики, і картопляники різні, і вареники з бринзою, і кулешу на картоплі.

Під час нашого перебування на фесті кілька років тому місцевий люд переконував, що саме тут бануш готують найкраще. Страва є невід’ємною частиною місцевого колориту. “Годину-півтори десь банош вариться. Беремо свіжу сметану. Заливаємо в котел, кладемо солі, мішаємо все це, аби не пригоріло. Коли закипить, добавляємо кукурудзяну муку і мішаємо”, — розповідала бабка Марія.

Плюс тут все крутиться довкола слова «Берлибаш». Так до 1947 року називали село Костилівка, така назва й фесту, і місцевої полонини, куди свого часу закарпатські журналісти їздили дивитися на показове приполонинське господарство. Добирання в село не завдасть клопоту — із Ужгорода є багато рейсів на Рахів. Костилівка при дорозі, тож водій зупиниться. От тільки дорога займе майже 5 годин.

А вже 21—22 травня в замку Сент Міклош, у згаданому Чинадійові на Мукачівщині, вп’яте  відбудеться міжнародний традиційний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош». На території фортеці XV ст. Сент Міклош цьогоріч знову схрестять мечі лицарі з України, Словаччини та Угорщини, щоб відродити славу минулих епох. Пригадується перший фестиваль, коли гостей зустрічали в середньовічному вбранні нинішній орендар замку Йосип Бартош та його дружина Тетяна. А потім ти поринав у епоху Середньовіччя. Нудьгувати не довелося, бо кожна хвилина фесту розписана.

Цьогоріч на фестивалі проводитимуть видовищні середньовічні бугурти, двобої на мечах і алебардах, лунатиме автентична музика, готуватимуть смачні страви за старовинними рецептами. Крім того, кожен  зможе взяти участь у середньовічних забавах і танцях, постріляти з лука та арбалета, долучитися до майстер-класів, придбати оригінальні речі на ярмарку. Для цього будуть діяти спеціальні майданчики. А у вечірній час небо спалахне від фаєр-шоу. Тут щороку під час фесту облаштовують наметове містечко, де живуть учасники заходу з різних міст.

І наостанок: уже нині відомо про ще кілька заходів в Ужгороді. Це «МАЙСЯ ФЕСТ», запланований на 7—8 травня і задуманий як фестиваль правильного відпочинку для всіх соціальних і вікових категорій. Буде весела весняна тусовка зі спортивними змаганнями та показовими виступами — дорослими й дитячими, квестами, розвагами.  Передбачається і фест «Сонячний напій», та поки дата й місце не відомі. Ще 3—5 травня — Міжнародний конкурс-фестиваль «Закарпатський едельвейс-2016». А от День Перечина буде в останню неділю травня. Як відзначає туризмознавець Федір Шандор, ми вже можемо говорити про фестивальний туризм в області. Тут головне, щоб фести не перетворювалися на шашлик—бограч, а мали тематичне спрямування. Важлива й усталена дата, щоб гості нашого краю могли планувати поїздку заздалегідь.

Оксана ШТЕФАНЬО
Фото Міли КІРІЛОВОЇ
Фото Rahiv.biz
Фото автора
 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*