У БЕРЕГОВІ ВІДКРИЛИ ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК ЛЕГОЦЬКОМУ

Окремі маргінали використали подію як привід для брехні й маніпуляцій на міжнаціональному ґрунті

Минулої суботи в урочищі Мала Гора, що на околиці Берегова, у святковій обстановці відкрили пам’ятний знак Тиводару Легоцькому – археологу, історику, фольклористу, краєзнавцю.

У 1890-му він дослідив знайдене тут поховання воїна кінця ІХ століття й передав у Національний музей Угорщини металевий наконечник із шолома – унікальну археологічну знахідку, яку угорці вважають своєю національною святинею.

Участь у заході взяли голова ОДА Геннадій Москаль, керівництво Берегівського району та Берегова, уповноважений міністра іноземних справ Угорщини Дьордь Шуха, керівники Саболч-Сатмар-Березької області, меценат Алекс Ровт, представники консульських установ тощо.

У своїй вітальній промові Г. Москаль наголосив: «Тиводар Легоцький – це людина, яка є своєрідним містком між різними народами. Він народився на землі нинішньої Хорватії, проживав на Закарпатті й досліджував історію, духовну культуру, звичаї й обряди народів, що населяли наш край. У 1907 році Легоцький організував у Мукачеві музейне товариство, а у власному будинку створив перший музей історії та побуту краю. Колекція Легоцького нараховувала близько семи тисяч експонатів і була найбільшою приватною в Австро-Угорщині. Відкриваючи пам’ятний знак цьому великому вченому, ми ще раз пересвідчуємося в глибоких коренях, які об’єднують нас».

На жаль, деякі маргінальні політичні сили на Закарпатті «перебрехали» відкриття пам’ятного знака Тиводару Легоцькому й використали подію для розхитування ситуації на міжнаціональному ґрунті. Кишенькове інтернет-видання Віктора Балоги, яке очолює його кум, подало фактаж у перекрученому вигляді, мовляв, на відкритті меморіального знака не було символіки України, а були прапор Угорщини і прапор «Арпада», після чого вдалося до історичних маніпуляцій. Видання Балоги промовчало, що захід почався з Гімну України, промови велися двома мовами з перекладами українською та угорською, а всі виступаючі наголосили на тому, що об’єднує багатонаціональне Закарпаття. На доказ своєї відвертої брехні видання оприлюднило фото, зроблені з ракурсу, де не видно Національного прапора України й прапора Євросоюзу. Натомість не подало жодного зображення, на яких чітко видно – і вінок, який поклав до пам’ятного знака Г. Москаль, і сам пам’ятний знак перед відкриттям були оперезані угорською та українською національними стрічками.

– Це вже не перша спроба нардепа Балоги розхитати ситуацію на Закарпатті через свої кишенькові ЗМІ, – заявляє Геннадій Москаль. – В області все спокійно, а це йому як кістка в горлі. Що в Балоги нічого не вийде – я навіть не сумніваюся, однак той факт, що своєю брехнею й намаганням зіткнути представників різних національностей на Закарпатті він ллє воду на млин російських спецслужб – дуже й дуже красномовний!

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*