У четвер починається різдвяний піст, що триватиме 40 днів

Він ще називається Пилипівкою, бо починається відразу після свята апостола Пилипа, 27 листопада, й триватиме до 6 січня. Різдвяний святвечір – це останній пісний день Пилипівки.

Церква завжди готувала своїх вірних чад до великих свят молитвою та постом. Він не такий суворий, як Великий. Слід пам’ятати не так про фізичні обмеження, як про духовне очищення, бо люди знають, що не можна їсти м’ясних та молочних продуктів, а про духовне чомусь забувають. Суть посту в тому, що стримуючи фізичні бажання, людина має контролювати своє духовне життя.

Піст – це не дієта, а час, коли християни мають приділяти більше уваги молитві та покаянню. Віруючим треба частіше бувати на богослужіннях, читати Святе Письмо, інші релігійні книги про те, як жити побожно. У той же час необхідно уникати того, що несе благо душі, зокрема, перегляду розважальних програм. У цей період необхідно обов’язково висповідатися та причаститися. І робити треба це не через звичку, а свідомо. До речі, сповідатися треба, принаймні, чотири рази на рік у багатоденні пости: Великий, Петрівський, Успенський та Різдвяний. Бо піст без таїнства сповіді та причастя – як весілля без наречених.

У народі існує повір’я, якщо у перший день різдвяного посту йтиме сніг, то він більше не розтане і лежатиме аж до весни, отож зима тоді буде довгою. Як буде цьогоріч – побачимо вже післязавтра.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*