У компетентності Уляни Супрун сумніваються закарпатські депутати й апелюють до прем’єра

У ході четвергового засідання сесії депутати схвалили проект рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо невідповідності Уляни Супрун посаді міністра охорони здоров’я України», яке адресоване прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману.

У документі сказано, що «з часу покладення на неї виконання обов’язків міністра Уляна Супрун щодня анонсувала нові реформи, проекти та схеми, покликані зробити медичну допомогу якісною й доступною, натомість у медицині повний розвал – галузь зазнає гострого недофінансування. Система охорони здоров’я уражена корупцією від первинної ланки і до найвищого рівня – державних програм із закупівлі ліків, тендерів, а більшість українців не в змозі платити за лікування. Як заявила нещодавно сама п. Супрун, майже 70% жителів України через брак коштів лікуються самі.

Обурення викликає заява Супрун про те, що міністерство більше не фінансуватиме програму державної допомоги «Онкологія» і не виділятиме гроші на лікування онкохворих. МОЗ тепер концентрується на профілактиці хвороб, а не на їх лікуванні.

Пропонована нею медична «реформа» може призвести і до масового закриття лікарень: передбачається, що фінансування державних і комунальних установ не здійснюватиметься з держбюджету з 1 січня 2020 року. Крім того, через імітацію боротьби з корупцією у сфері державних закупівель країна отримала понад рік затримки із поставкою лікарських засобів та медичних інструментів, а намагання МОЗ запровадити госпітальні округи призвели до масових акцій протесту. Від непослідовних кроків потерпають насамперед місцеві ради, оскільки вони вимушено дофінансовують медзаклади та лікарів, від яких практично відмовляється уряд. Близько 70 тисяч медиків уже емігрували з України за останні кілька років, якщо так триватиме й далі, наша держава взагалі залишиться без фахівців. Також слід зазначити, що роботу МОЗ із виконання бюджетної програми «Лікування громадян України за кордоном», на яку було виділено понад 336 млн грн, визнано незадовільною.

Враховуючи викладене, просимо дати принципову оцінку діяльності в. о. міністра охорони здоров’я У. Супрун. Вважаємо за доцільне просити невідкладно внести подання до Верховної Ради України про призначення міністром охорони здоров’я особи з належним рівнем освіти та компетентності», – зазначено у зверненні.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*