У майбутніх педагогів

на міжгірщині є своя база для польових досліджень

Лише освічена нація здатна на продуктивні перетворення і рух вперед. Тож не випадково у суспільстві звертається увага на розвиток освіти. Та для такої великої кількості навчальних закладів, які нині діють в Україні, потрібні хороші вчителі.

Одним з найвідоміших і найуспішніших вузів педагогічного профілю є Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова. Саме цей вуз, який очолює член-кореспондент НАН України, академік АПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Віктор Андрущенко, має загальновизнані лідерські позиції в системі педагогічної освіти нашої держави та користується авторитетом за кордоном. Про це свідчать численні міжнародні угоди університету про співпрацю, а також іноземні студенти, які приїжджають сюди здобувати освіту, маючи впевненість у її якості.

Важливою є й практична підготовка студентів. Ректор університету Віктор Андрущенко цьому приділяє велику увагу, сприяючи розвитку баз для польових досліджень, одна з яких знаходиться в Національному природному парку «Синевир».

Початком співпраці вишу та НПП «Синевир» стало підписання угоди у січні 2011 року ректором вузу Віктором Андрущенком та директором парку Миколою Дербаком. З того часу на березі швидкоплинної Тереблі в урочищі Квасовець, що на околиці села Колочава, почала діяти база для польових практик студентів столичного вишу. За порівняно невеликий час тут проведено реконструкцію головного корпусу, розрахованого на 55 осіб, побудовано ще один корпус для викладачів. Не забули й про оздоровлення студентів. Оскільки поряд знаходиться природне джерело з мінеральною водою, яка має лікувальні властивості, поблизу бази обладнано купіль, де можна поправити своє здоров’я чи просто приємно провести час.

Минулого року база для польових досліджень прийняла близько 300 студентів і понад 100 викладачів. Співробітники НПП «Синевир» під керівництвом директора установи Миколи Дербака та його першого заступника Мирона Цюбика були частими гостями студентів і педагогів з Києва. Майбутні вчителі детально ознайомились з діяльністю парку, його визначними місцями, передусім Синевирським озером і Реабілітаційним центром бурих ведмедів, здійснили захоплюючі подорожі гірськими хребтами тощо.

Студенти під час практики не лише вчилися, проводили дослідження і спостереження, але й організовували екологічні акції, дбаючи про чистоту довкілля, і навіть виступали з концертними номерами під час святкування Дня Міжгір’я.

Продуктивність роботи бази університету досягнуто завдяки постійній увазі до її розвитку самого ректора Віктора Андрущенка, а проректор вузу Олег Падалка, директор Віталій Покась, професори Василь Бровдій і Василь Обозний подбали про удосконалення матеріальної бази і розробили програми польових практик з екології, біології, географії, туризму тощо. В подальшому тут проходитимуть практику не лише студенти згаданих вище напрямків, але й майбутні історики, краєзнавці, філологи і навіть археологи. Для усіх тут знайдуться теми для досліджень, адже НПП «Синевир» – унікальна територія з багатством природного різноманіття, історико-культурної спадщини, мовних особливостей тощо.

Інтенсифікація роботи вузу, зокрема засобами практичної підготовки студентів, зобов’язує й надалі розширювати базу у Квасівці, будувати нові плани. Невдовзі тут буде встановлено метеопост, який стане в пригоді не лише студентам вузу, але й науковцям парку.

Матиме база й своє підсобне господарство. Верховинська бриндзя дуже припала до смаку як керівництву і викладачам вузу, так і студентам, тож вирішено завести овець, а згодом придбати коней для розвитку кінного туризму. Особливо вболіває за цю справу голова профкому університету, професор Іван Горбачук.

Загалом задумів є багато, і є бажання працювати, а за таких умов буде й результат. До речі, у Колочавській ЗОШ І—ІІІ ст. №1 створено локальний центр дистанційного навчання Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова. Завдяки цьому випускники школи мають нагоду, не виїжджаючи з рідного села, належно підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання і збільшити свої шанси вступити в університет на державну форму навчання.

Юрій БАБІЧИН.
Міжгірський район.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*