У МІЖГІР’Ї ЗАПУЛЬСУВАЛА

ЖИВА ВОДА – для місцевих і туристів

28 липня відзначався День Хрещення Руси-України. Цей релігійний акт, яким Великий Київський князь Володимир закріпив на українських землях християнство, став епохальною подією в історії нашої держави. Минулої п’ятниці в Міжгір’ї з нагоди свята сталася приємна духовна подія: в урочистій обстановці освятили капличку, під дахом якої пульсує джерело. Вже кажуть, що вода в ньому не проста, а жива.

Споруда розташувалася на узбіччі вулиці, що навпроти православної Петропавлівської церкви. Ініціатором ідеї, як і генератором її реалізації, став настоятель храму о. Єв­геній Добра. Між іншим, проїжджий шлях носить ім’я його покійного батька, який у попередні роки тривалий час був священнослужителем цієї божниці. Саме прізвище красномовно засвідчує про добрі характери й справи батька та сина. У предка і потомка Добрів єдиний принцип: допоки живеш – твори благо. За 22 роки душпастирської діяльності багато встиг зробити задля зміцнення віри у людей наслідник престолу. Недарма прихожани твердять, що після разючих змін у церкві вона стала у величавій подобі верховинської лаври. До неї навідуються гості з далеких країв, щоб помилуватися її красою. Нелегким виявився і цей черговий задум отця Євгенія, насамперед була проблема з територією, водопостачанням.

Новий культовий об’єкт насолоджує серця, бо все вдало скомпоновано. Як, приміром, скульптурна композиція, символічно присвячена Хрещенню Руси-України, так і ангел із глечиком, із якого дзюркотить вода-бальзам для душі кожного віруючого.

За звичаєм після молитов, які провели священики з різних населених пунктів, відбулося урочисте перетинання стрічки. До процедури були запрошені й голова райради Василь Щур та селищний голова Міжгір’я Віталій Цімбота. Під час промови Євгеній Добра зауважив: із джерела зможуть напитися як місцеві, так і подорожуючі, адже об’їзна дорога з інтенсивним транспортним рухом. Із щирою вдячністю він також відгукнувся про тих, хто сприяв наміру оновити землю ще одним святим джерелом – вже діючою капличкою.

Добрі справи необхідно продовжувати. Є. Добра охоче ділиться планами. Зокрема – змонтувати два нові сяючі куполи на храмі, встановити Володимирську гірку, яка б символічно ілюструвала взаємозв’язок столиці й глибинки щодо Хрещення Руси-України, і, звичайно, облагородити місцевість біля каплички. З-поміж цього найперше – облаштувати Йорданську купіль.

Підготував
Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ
Фото автора

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*