У Мукачеві відкрили меморіальну дошку Раулю Валленбергу

У суботу учасниками цієї події стали Державний секретар МЗС Угорщини Жолт Неймет, голова обласної ради Іван Балога, мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл, генконсули Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї та в Берегові Іштван Тот, громадськість міста.

Дошку відкрито на вулиці Валленберга. Її автором став відомий закарпатський скульптор Михайло Колодко, а виготовлено її було завдяки співпраці МЗС Угорщини та Мукачівської міськради, повідомляє прес-служба облради.

Жолт Неймет подякував громаді міста за те, що одна з вулиць названа на честь шведського дипломата, який в роки Голокосту врятував життя тисячам людей. «На Закарпатті пам’ятають про моральних героїв, тут поважають людей, які своїми вчинками давали приклад наступним поколінням. Ми раді, що маємо змогу реалізувати цей культурний проект. Рауль Валленберг не боявся смерті, але правду про його смерть ми й досі не знаємо», — зазначив пан посол.

Золтан Ленд’єл подякував угорським партнерам за те, що допомагають втілювати в життя подібні проекти. «Ми спільні духом з Європою, поважаємо нашу історію, і сьогоднішня подія – тому свідчення. Маємо пам’ятати про людей, які своє життя віддали заради тисячі інших життів. Пам’ятники Раулю Валленбергу є в багатьох містах світу – Будапешті, Москві, Нью-Йорку, Стокгольмі. Віднині й Мукачево долучається до тих міст, де відзначили 100-річчя з дня народження видатного гуманіста», — резюмував міський голова.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*