У новій українській школі оцінок не буде!

16 серпня з робочою поїздкою Закарпаття відвідав заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей. Він узяв участь у розширеному засіданні колегії департаменту освіти і науки, а потім зустрівся з мас-медійниками.

«МОН робить усе, аби реформування освітньої галузі відповідало вимогам часу, задовольняло потреби і учнів, і педагогів, – зазначив урядовець. Стартує Нова українська школа. І це вже не експеримент, а початок роботи. Концепція прийнята ще в 2016-му, торік вона була закріплена в базовому законі про освіту. Ганна Сопкова сказала мені, що 70 відсотків закарпатських учителів підтримали ці зміни».

Затим Павло Хобзей презентував основні напрями Нової української школи. По-перше, це компетентний підхід до кожного учня, який у жодному разі не відміняє знання. Це й інтеграція кожної дитини в соціум, взаємодія в групі. Визначати, чи є у неї критичне мислення. Головне навчити висловлювати свою точку зору так, щоб її почули інші учасники дискусії чи процесу. Ще мусимо навчити маленьких українців ставити запитання і давати обґрунтовані відповіді…

НУШ – це школа партнерства, де головною тезою є гідність: учня, вчителя, директора, батьків. Авторитарна радянська школа цього ніколи не мала.

Ми мусимо змінювати підходи й ламати стереотипи, де вчитель задоволений тим, що учень уміє на відмінно повторити те, що сказав педагог.

Торкнувся урядовець і теми інклюзивного навчання: «Питання створення потрібного середо­вища довкола таких дітей – це проблема. Тому наступного року плануємо виділити 1 млрд 800 млн гривень на зарплати для асистентів учителя і для працівників інклюзивних центрів, а також кошти на спецкласи у звичайних школах».

Крім того, Кабмін виділив понад 2 млрд грн на покращення матеріальної бази шкіл і плюс 370 мільйонів гривень – для навчання педагогів.
До речі, за словами П. Хобзеля, у Новій українській школі в першачків оцінок не буде – навіть «зірочок» та «квіточок»!

Маріанна ШУТКО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*