У СПОРТІ МАЄМО ВІДЧУТНИЙ ПРОГРЕС

Нові сподівання в 2014-му пов’язуємо з Білою Олімпіадою

Рік, що минає, для закарпатського спорту видався досить плідним і приніс чимало нових здобутків для наших спортсменів. Окрім того, відбулися позитивні зміни в створенні нових спортивних об’єктів у краї, які мають дати поштовх у розвитку багатьох видів спорту Срібної Землі.

Що маємо?

До здобутків найперше слід віднести будівництво нових спортивних майданчиків із штучним покриттям. Згідно з довідкою департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА, в рамках програми «Спортивний майданчик», розрахованої до 2015 року, цьогоріч відкрито 14 нових майданчиків, з яких 9 зі штучною травою, а 5 – з акриловим та поліуретановим покриттям. На останніх можна займатися практично всіма ігровими видами спорту.

Рік, що минув, ознаменувався створенням нових федерацій: регбі, бейсболу, гольфу, софтболу, крікету, фітнесу, кінного спорту. Загалом з 54 олімпійських видів спорту на Закарпатті представлені 28, якими опікуються 37 федерацій та організацій, з 116 неолімпійських у нас культивують 55 видів спорту, діють 68 федерацій. П’ять федерацій представляють спорт інвалідів у різних нозологіях.

За видами спорту найбільші здобутки закарпатські спортсмени мають у греко-римській боротьбі, гандболі, бойовому самбо та дзюдо, зимових видах спорту. Зокрема, традиційно високу марку в лижних гонках тримають брати Іван та Мирослав Білосюки. Мирослав в цьому році став бронзовим призером етапу Кубка Європи, чемпіоном України, а Іван також в окремих видах здобув титул чемпіона країни. В греко-римській боротьбі чемпіонами стали майстри спорту Юрій Шкрюба та Сергій Козуб, у складі жіночої збірної України з волейболу на Дефлімпійських іграх золоту медаль здобула Олена Герій. В складі збірної України бронзову нагороду чемпіонату Європи здобув дзюдоїст Владислав Діброва, на аналогічних змаганнях серед кадетів таке ж місце посів ужгородець Крістіан Бадзо. У фехтуванні чергові здобутки мають Сергій Горецький, Аліна Рапинець, Анатолій Герей. Загалом 116 закарпатських спортсменів упродовж 2013 року добивалися високих титулів на офіційних міжнародних та всеукраїнських змаганнях.

2014-й — рік Білої Олімпіади, яка пройде в Сочі. Наш край має чотирьох претендентів на ігри: це  сноубордисти Йосип Пеняк, Аннамарі Чундак, лижний гонщик Мирослав Білосюк та гірськолижник Іван Ковбаснюк. Ще мають шанси приєднатися до них Іван Білосюк (лижні гонки) та Василь Теличук (гірські лижі). Один закарпатець є претендентом до складу параолімпійської збірної – Артур Гергардт (лижні гонки серед спортсменів з вадами зору).

Успішно реалізується «Програма розвитку фізичної культури і спорту». Цього року, зокрема, активізувався процес розвитку спорту в сільській місцевості, велика заслуга в цьому обласного відділення фізкультурно-спортивного товариства «Колос». При ФСТ «Динамо» відкрилося відділення водного поло, завдяки чому цей колись титулований вид спорту на Закарпатті отримав новий імпульс свого відродження і розвитку. ФСТ «Спартак» вже два роки опікується секцією хокею, який помітно прогресує завдяки тренерській роботі Андрія Максимовича, котрий приїхав до Ужгорода з Херсона на запрошення голови обласної Федерації кокею .

Цього року було збільшено фінансове стимулювання спортсменів – значно зросли грошові винагороди за успішні виступи на офіційних всеукраїнських та міжнародних змаганнях, здібним спортсменам були призначені стипендії. Щодо останнього, то за розпорядженням голів облдержадаміністрації та облради на сьогодні встановлено 25 стипендій (з них 10 для спортсменів з олімпійських видів спорту, отримують її в розмірі 1100 грн., 15 – з неолімпійських — по 750 грн.). За пропозицією департаменту освіти і науки, молоді та спорту були внесені зміни до розпорядження голови ОДА щодо збільшення розміру фінансових винагород спортсменам, які здобули високі місця на всеукраїнських та міжнародних змаганнях. У цьому році з номінованих 232 спортсменів грошову винагороду отримали 116 атлетів та їх тренери. На ці потреби цьогоріч  було виділено 150 тисяч грн., а в 2014-му в цей фонд заплановано виділити вже 500 тис. грн. До прикладу, призер Олімпійських чи Параолімпійських ігор дістане винагороду в розмірі 10 тисяч грн.

Перспективи

Одним з головних напрямків у роботі спортивної галузі, зокрема головного координатора практично всіх спортивних заходів у регіоні – департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА, залишається будівництво нових спортивних майданчиків. Заступник начальника управління молоді та спорту – начальник відділу фізичної культури і спорту цього департаменту Олег Муртазін розповів: «Завдяки інвестиціям у спорудження спортивних майданчиків, зміцнення матеріально-технічної бази наших спортшкіл ми створимо підгрунтя для розвитку спорту та спонукаємо до появи нових закарпатських зірок. Згідно з програмою «Спортивний майданчик», до 2015 року на Закарпатті заплановано встановити 114 таких об’єктів. Нині вже 70 з них експлуатуються в містах і селах нашого краю».

Вагомі зміни в найближчий час у будівництві нових спортивних об’єктів можуть відбутися в нашій області через підготовку країни до можливого проведення зимової Олімпіади 2022 року. Станом на сьогодні, згідно з постановою Кабміну, вже більш конкретизовано напрямки роботи, серед яких є велика кількість спортивних заходів. Уже перші міжнародні змагання та етапи кубків світу з зимових видів спорту проводитимуться в Україні в 2015 році як тестові передолімпійські турніри, кілька з них пройдуть і на Закарпатті.

Роман СЕНИШИН.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*