У США помер Микола Папп

16 червня надійшла звістка про те, що в Конектикуті (містечко Файєрфільд) помер художник, виходець із Виноградова Микола Папп. Його тіло знайдено в руслі місцевої річки. Тамтешній телеканал підготував окремий сюжет про трагічну смерть Миколи Паппа, про його життя в Україні й США, про творчість. Мистецьку школу він пройшов під наставництвом Павла Бедзіра. Упродовж 70—80-х років його ім’я було відоме у творчих колах Закарпаття та за його межами,  навіть у кабінетах КДБ, оскільки і світогляд, і стиль життя, і картини Миколи Паппа не вписувалися в рамки регламентованого мистецтва й побуту.

У 1989 році відбулася перша виставка Миколи Паппа, яка викликала широкий резонанс. Згодом Микола представив свої роботи в Москві, а потім виїхав у США.

Поселившись по той бік океану, Микола продовжував творити. Одну з його картин президент США вручив президенту України Леоніду Кучмі як офіційний дарунок Україні від Сполучених Штатів. Картини Миколи Паппа зберігаються в приватних колекціях багатьох відомих людей.

У його доробку також музичні композиції, пісні, проза…

Цього року Миколі виповнилося б 60.

Василь ГОРВАТ.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*