У театрі покажуть «Шаріку» про кохання січового стрільця та угорки

У неділю, 16 липня, о 18.00 Закарпатський академічний обласний музично-драматичний театр закриває свій театральний сезон прем’єрою української оперети «Шаріка». Її автором є відомий драматург і композитор Ярослав Барнич, який має безпосередній стосунок до Закарпаття.

Він народився 1906 року на Івано-Франківщині в родині директора школи. З дитинства захопився музикою. У 1914-му вступив добровольцем до лав Українських січових стрільців, із якими навіть організував смичковий квартет. Після Вищого музичного інституту у Львові на запрошення закарпатського товариства «Просвіта» в 1924-му переїжджає до Ужгорода керувати оркестром місцевого театру. Тут із успіхом пропрацював кілька років, після чого їде до Берліна підвищувати кваліфікацію.

У 1930-х роках Ярослав Барнич написав кілька оперет, які з успіхом і нині йдуть на українських сценах. Зокрема він є автором загальновідомого шлягеру «Гуцулка Ксеня». Після Другої світової війни виїхав за океан, що й спричинило накладання табу на його ім’я в радянський час.

Серед найвідоміших оперет Ярослава Барнича – і «Шаріка». Вона якраз розповідає про те, як січові стрільці стояли на Закарпатті. Друга дія п’єси відбувається в Хусті, де між українським сотником та місцевою мадярською дівчиною Шарікою народжується кохання, яке триває впродовж життя, незважаючи на перешкоди. Цілком можливо, що сам Я. Барнич був у сотні Клима Гутковського, яка базувалася в Хусті наприкінці 1914-го. Принаймні, рідкісне ім’я Клим носить один із центральних персонажів твору.

«Шаріка» з успіхом іде на сценах львівського, тернопільського, івано-франківського театрів. І дуже приємно, що цю оперету нарешті ставлять у Закарпатському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв. Це акт історичної справедливості й стосовно Ярослава Барнича, який працював в ужгородському театрі, і до січових стрільців, чиї могили, часто нині безіменні, розгубилися на просторах Срібної Землі.

Олександр ГАВРОШ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*