УГОРЦІ ВІДРЕМОНТУЮТЬ ДОРОГУ

ДО ВЕРЕЦЬКОГО ПЕРЕВАЛУ

Геннадій Москаль здійснив дводенну робочу поїздку в Будапешт і провів низку зустрічей із угорськими високопосадовцями. Угорську сторону на переговорах представляли уповноважений уряду Іштван Грежа, держсекретар Секретаріату з національної політики Янош Арпад Потапі з помічниками, заступник держсекретаря Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Жолт Чутора й заступник прем’єр-міністра Жолт Шем’єн.

Сторони обговорювали кілька блоків питань, найважливіші з яких – ремонт дороги від Нижніх Воріт до Верецького перевалу та будівництво Берегівської окружної. Першу з них, яка веде зокрема й до пам’ятного знака на честь переходу угорських племен через Карпати, у квітні цього року на запрошення Г. Москаля вже оглядав заступник держсекретаря Жолт Чутора на предмет можливості її ремонту за рахунок угорських коштів. На сьогодні рішення прийняте – угорський уряд береться за це, а Закарпатська ОДА забезпечить їхнім фахівцям проживання, надасть технічну документацію та всіляку підтримку.

Складніша ситуація з будівництвом Берегівської окружної дороги. Угорський уряд готовий фінансувати роботи в кредит, однак справу не вдається зрушити з місця через відсутність гарантій із боку Кабміну України. Тож Г. Москаль запропонував надати угорцям гарантії не з Кабміну, а від органів місцевого самоврядування Закарпаття. Саме за таким принципом Польща фінансує низку серйозних проектів у прикордонних областях України. Угорська сторона із зацікавленням сприйняла пропозицію й пообіцяла надати відповідь щодо можливості її реалізації найближчим часом.

«Якщо ми не вирішимо проблему з Берегівською окружною, вона знову зависне на довгі роки, – зазначає Г. Москаль. – Зміна схеми фінансування за польським зразком – це хороший вихід із ситуації, який може влаштувати обидві сторони. І Угорщина, і Україна (Закарпаття насамперед) зацікавлені в будівництві Берегівської окружної, яка з’єднає угорський автобан М-3 і нашу трасу Чоп – Київ у районі поліцейського посту в Мукачеві. Розвиток прикордонної інфраструктури дасть потужний поштовх економічному зростанню прикордонних регіонів обох країн».

На перемовинах обговорювали й питання Солотвинського солерудника, до відновлення роботи якого проявляють інтерес угорці, а також грантові програми угорського уряду для малого та середнього бізнесу на Закарпатті.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*