УГОРЩИНА І ЗАКАРПАТТЯ

співпрацюватимуть тісніше

У п’ятницю й суботу на Закарпатті з офіційним візитом перебув Держсекретар Міністерства закордонних справ Угорщини Жолт Неймет. Його супроводжували заступник Держсекретаря Міністерства юстиції Жужанна Рейпаші, генеральний консул в м.Ужгород Йожеф Бачкаї та генеральний консул у м. Берегово Іштван Тот, інші особи.

В ході візиту відбулась їхня зустріч із головою обласної державної адміністрації Олександром Ледидою і головою обласної ради Іваном Балогою. Її учасниками також стали заступник голови ОДА Володимир Приходько, голова постійної комісії з питань бюджету обласної ради Василь Брензович, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Михайло Попович, керівники ряду структурних підрозділів облдержадміністрації.

Минулого року між МЗС Угорщини та Закарпатською обласною радою була підписана угода про співпрацю у рамках Східного партнерства.

— Я задоволений виконанням договору. Заплановані проекти вдалося реалізувати на дві третини. Це хороший результат. Невдовзі Угорщину з офіційним візитом відвідає Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Маю надію, що співпраця на національному рівні буде такою ж результативною, якої нам вдалося досягти із Закарпаттям, — відзначив Жолт Неймет.
У свою чергу Олександр Ледида відзначив:

— За цей рік, що минув від часу підписання угоди, вдалося зробити чимало. Маю надію, що надалі двостороння співпраця буде не менш плідною та результативною, інформує прес-центр ОДА.
Опісля Жолт Неймет та особи, що його супроводжували, провели окрему зустріч в обласній раді з її керівником Іваном Балогою.

Йшлося про українсько-угорське співробітництво в економічній та гуманітарній сферах на теренах Закарпаття. Зокрема, відзначалася позитивна тенденція розвитку торгово-економічних відносин Закарпаття з регіонами Угорщини, активна транскордонна спів­праця як в рамках двосторонніх угод, так і в рамках програми «Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна 2007—2013» Європейського Союзу. Так, суб’єкти Закарпатської області у період дії цієї програми взяли участь у близько 80 проектах у якості як партнерів, так і аплікантів на загальну суму близько 30 млн. євро.
Крім того, було відзначено велике значення підписаної торік в рамках програми Східного партнерства угоди між Закарпатською обласною радою та Міністерством закордонних справ Угорщини про співпрацю, яка  дозволила уже реалізувати понад 30 спільних проектів у соціальній сфері Закарпаття на суму майже сім мільйонів гривень. Ще стільки передбачається реалізувати нинішнього року.

Нагадаємо, що рік тому Міністерство закордонних справ Угорщини та його закарпатський партнер – обласна рада підписали угоду про наміри спільно та пропорційно фінансувати соціальні об’єкти. Відповідно до підписаної угоди сторони взяли на  себе зобов’язання їх фінансування на паритетній основі. Йдеться про надання фінансової допомоги на їх виконання у сумі мільйон доларів США з кожної сторони.

Як запевнив Жолт Ней­мет, у перспективі для такої співпраці будуть ще більші можливості. Наступного року Європейський Союз започатковує нові програми транскордонної співпраці на 2014—2020 роки. І в них закладено значні фінансові ресурси для допомоги прикордонним регіонам. Зі свого боку Угорщина всіляко буде сприяти інтеграції України до Європейського Союзу.

Жолт Неймет вважає, що угода, підписана рік тому із головою обласної ради Іваном Балогою, – один з найкращих прикладів ефективного партнерства угорського уряду. «Більша частина угоди вже  реалізована. В майбутньому це стане поштовхом для розвитку відносин із Закарпаттям. Мені хочеться сподіватися на те, що діючі  угоди, підписані між нашими країнами, реалізуються так само успішно, як і угода між Міністерством закордонних справ Угорщини та Закарпатською обласною радою», — зазначив пан Держсекретар.

В свою чергу Іван Балога висловив вдячність угорським партнерам за увагу до Закарпаття. «Це прогресивна угода, яка дає можливості вирішити проблеми у соціальній сфері — садочках, школах, амбулаторіях та лікарнях. Тут реалізуються проекти з енергозбереження, реконструкції, облаштування за європейським взірцем. І приємно, що угорська сторона планує збільшити фінансування проекту. Тобто ще чимало закладів області буде відремонтовано. Завдяки цьому будуть заощаджені кошти громад, які буде можливо спрямувати на інші нагальні потреби. Слід відзначити й активну позицію угорських консульств на Закарпатті, які взялися за реалізацію й культурних проектів, вони водночас і стали лобістами нашого краю на теренах Європи. Це наш шлях на майбутнє, і з цими партнерами ми будемо працювати і надалі», — резюмував Іван Балога.

Сторони домовилися, як інформує прес-служба обл­ради, і надалі продовжувати тісну співпрацю, вносити при потребі зміни в перелік спільних проектів з тим, щоб це послужило  підвищенню рівня життя і добробуту жителів нашого краю.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*