Україна даремно відмовилась від ядерної зброї…

Приклад України добре показує, що ставка на ядерне стримування і відмову від ядерного потенціалу є невиправданою. Про це заявив колишній генсек НАТО Джордж Робертсон у статті, опублікованій в газеті Herald Scotland.
 
У полеміці з Шотландською національною партією, яка виступає за ядерне роззброєння Британії, він радить опонентам пошукати у Google інформацію щодо Будапештського меморандуму 1994 року, в рамках якого Україна під «клятвені запевнення» Росії, США і Британії відмовилась від ядерної зброї.
«Ці країни, як і Франція з Китаєм, пообіцяли: a) поважати українську незалежність і суверенітет в існуючих кордонах, б) утримуватися від загрози або застосування сили проти України і 
 
с) утримуватись від економічного тиску на Україну з метою вплинути на її політику. Добре виглядають ці обіцянки в світлі кривавої бійні, яку ми бачимо на екранах наших телевізорів кожен вечір?» – запитує Робертсон
 
«На думку колишнього генсека НАТО, цього могло не бути, якби Україна не пішла шляхом одностороннього роззброєння
 
«Законно запитати: був би Крим захоплений і схід України окупований, якби українці зберегли частину свого ядерного потенціалу?» — пише Робертсон.
В той же час, наголошує він, Росія навіть не думає стримувати свій ядерний потенціал, а навпаки, його нарощує.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*