УКРАЇНА ТА РУМУНІЯ ВІДСВЯТКУВАЛИ

Дні добросусідства – вперше за часів незалежності

Наприкінці минулого тижня в румунському с. Мікула відбулися Дні добросусідства України та Румунії в рамках Закарпатської області та повіту Сату-Маре. Таке свято між двома прикордонними регіонами проводили вперше з часу здобуття Україною незалежності. Його ініціатором став Геннадій Москаль, котрий у лютому цього року під час приїзду голови повітової ради Сату-Маре Андріана Штефа в Ужгород запропонував запровадити таке свято.

Як повідомила прес-служба ОДА, під час урочистої частини Геннадій Москаль висловив подяку Андріану Штефу за підтримку, яку Румунія надає Україні у зв’язку з подіями на Донбасі, та допомогу під час Революції гідності. «У січні 2014-го, коли Янукович ще був при владі, а на Майдані незалежності та вул. Грушевського в Києві почалися жорсткі сутички, поранених активістів не можна було госпіталізувати в лікарні, – зазначив Г. Москаль. – Лікарі за інструкцією мали повідомляти про поранених у міліцію, яка одразу затримувала їх і притягала до кримінальної відповідальності. Мені вдалося домовитися через своїх румунських колег про безкоштовну медичну допомогу пораненим активістам у лікарнях Румунії. Щире спасибі Румунії за це!»

У свою чергу виконувач пов­новажень голови Закарпатської облради Йосип Борто, вітав присутніх трьома мовами – румунською, українською та угорською. «Нас єднає велике спільне бажання – дружити і розбудовувати свої громади, разом творити свої долі, свої регіони квітучими, багатими, щасливими. Різнить одне: Румунія живе й діє в умовах Євросоюзу, а ми – тільки на шляху в європейське товариство. Але ми знаємо: добрі сусіди завжди підтримають, допоможуть», – цитує виступ Йосипа Борто прес-служба облради.

Дні добросусідства, звісно, порадували концертною програмою, різними презентаціями й дегустаціями. Родзинкою свята став виступ естрадно-духового оркестру Закарпатської обласної філармонії, який викликав багаторазові оплески. Але йшлося й про серйозні речі: потребу в збільшенні кількості пунктів пропуску та піших переходів на кордоні з Румунією (оскільки відстань між найближчими пунктами подекуди сягає ста кілометрів), а також необхідність відновлення роботи Змішаної українсько-румунської комісії з питань забезпечення прав осіб, які належать до нацменшин (остання не працює вже 8 років). Тож підсумком заходу стало підписання керівниками Закарпаття та повіту Сату-Маре Програми спільних дій.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*