УКРАЇНІ ВКРАЙ ВАЖЛИВО ОБРАТИ ПРЕЗИДЕНТА

вже в першому турі

Такої думки дійшли провідні політологи України,аналізуючи внутрішньо-тп зовнішньополітичну ситуацію в Україні. Зокрема, на думку президента Української академії політичних наук Миколи Михальченка, проведення виборів в один тур дозволить країні швидше приступити до вирішення проблем та врегулювання ситуації всередині країни.

За останніми соціологічними дослідженнями, оприлюдненими Київським міжнародним інститутом соціології, за Петра Порошенка вже в першому турі готові проголосувати 54,7% усіх респондентів. Найближчим його переслідувачем є Юлія Тимошенко. За неї готові проголосувати 9,6% усіх опитаних. Таким чином, питання нового Президента може бути вирішене вже в першому турі.

Микола Михальченко переконаний, що обрання нового Президента в першому турі дозволить країні вже в кінці травня розпочати розв’язання внутрішньополітичної кризи. Зокрема, він підкреслив, що для України вкрай важливо не тільки провести прозорі вибори, але й якомога швидше обрати Президента. Адже другий тур виборів — це додаткові три тижні, які використовуватиме Росія для ще більшої дестабілізації ситуації на сході країни.

Другий момент – основна частина фінансової допомоги Україні з Євросоюзу надійде лише після обрання Президента. Раніше грошей, які так потрібні для порятунку нашої економіки, ми не отримаємо. А в тому стані, в якому сьогодні перебуває економіка країни, ми не маємо такої розкоші, як місяць часу. Стабілізацію потрібно розпочинати негайно, наголосив Михальченко.

Солідарний з Миколою Михальченком й інший відомий політолог Володимир Фесенко. Він наголошує на необхідності обрання Президента в першому турі задля проведення внутрішньодержавного діалогу. Політолог акцентує на тому, що сьогодні лідери громадської думки Донбасу не бачать людини, з якою можна проводити хоча б якісь перемовини щодо стабілізації ситуації в регіоні. Відповідно така людина з’явиться після проведення виборів Президента.

— На сході країни є «здорова» частина суспільства, яка готова сісти за стіл переговорів. Але поки що немає людини, яка зможе вести такі переговори від імені Києва. Тому вкрай важливо якнайшвидше обрати Президента, який і буде вести переговори. Адже кожен день зволікань призводить до поглиблення кризи і загибелі десятків як українських солдатів, так і мирних жителів Донбасу, — підкреслює Володимир Фесенко.

На думку політолога, соціологічні дослідження свідчать, що Петро Порошенко користується достатньою популярністю в східному регіоні країни для проведення такого круглого столу та стабілізації ситуації.

Про необхідність врегулювання кризи на сході країни говорить і політолог Олександр Палій. Зокрема, за словами Палія, затягування обрання легітимного Президента грає на руку зовнішньому ворогові країни – Росії.

— Президента потрібно обирати вже в першому турі, щоб не давати ворогові додаткового часу для дестабілізації ситуації в Україні. Нам потрібна легітимно вибрана народом влада – і чим швидше, тим краще, — наголошує Олександр Палій.

Про інший бік необхідності обрання Президента в першому турі говорить і Кость Бондаренко. Політолог нагадав, що лідери європейських країн неодноразово заявляли про готовність запровадити безвізовий режим для мешканців України. Однак однією з ключових умов підписання цієї угоди є легітимне обрання Президента.

— Чим раніше ми оберемо чесно та прозоро Президента, тим ближчою буде мрія багатьох українців про безвізовий режим та повну асоціацію з ЄС, — пояснює Кость Бондаренко.

Разом з цим, усі політологи солідарні й в необхідності високого рівня політичної свідомості громадян країни. Адже, як стверджують експерти, будь-яка соціологія і прогнози залишаться лише цифрами на папері, якщо мешканці країни не прийдуть на дільниці.

— Можна скільки завгодно говорити про соціологічні дослідження, як завгодно прогнозувати перебіг подальших кроків нового Президента, але якщо мешканці країни не прийдуть на дільниці, то вибори можуть бути визнані нелегітимними. Тому ми маємо усвідомлювати, що 25 травня справді вирішальний день для долі нашої країни. Сьогодні очевидно, що саме 25 травня українці будуть визначати, чи існуватиме країна Україна взагалі, — резюмує Кость Бондаренко.

Назар МАНЬКО.

 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*