УНІКАЛЬНИЙ ПОДАРУНОК ІЗ КАНАДИ –

ЛЕГЕНДІ ХОРЕОГРАФІЇ МИХАЙЛУ СУСЛІКОВУ

Цього року легенді української хореографії, багаторічному художньому керівнику заслуженого самодіяльного ансамблю танцю  «Юність Закарпаття» обласного Будинку культури профспілок, народному артисту України Михайлу  Суслікову виповнилося 95 років.

Учасники цього самобутнього колективу, які за більш ніж півстоліття його творчої діяльності гідно представляли хореографічне мистецтво нашої країни, Закарпаття й Ужгорода на престижних фестивалях і конкурсах, роз’їхалися по всьому світу. Але згадка про «Юність Закарпаття» залишилася в них назавжди. І тому, приїжджаючи до міста над Ужем, вони завжди відвідують «Батю», як уже багато років називають Михайла Львовича.

Цими днями завітали до Ужгорода колишні учасники «Юності Закарпаття» Людмила і Сергій Можнєвські, які нині мешкають у місті Ванкувер (Канада). Свого часу протягом 26 років солісткою ансамблю була Людмила Можнєвська (Белянова), яку шанувальники пам’ятають за високу виконавську майстерність у хореографічних композиціях та іскрометних танцях – циганському, угорському, словацькому та інших у постановці Михайла Суслікова.

На свій приїзд до рідного міста подружжя підготувало Михайлу Львовичу унікальний подарунок. Справа в тому, що Сергій Можнєвський – відомий майстер скульптури і живопису. Його роботи, включаючи великі форми, нині демонструються у США, Канаді, країнах Європи. Творчим презентом канадського митця заслуженому хореографу стала скульптура «Закоханість у танок» (із вдячністю й захопленням), яку виготовив до 95-річного ювілею Михайла Суслікова.

З нагоди вручення подарунка в Будинку культури профспілок із ініціативи доньки знаного хореографа, заслуженого працівника культури України Людмили Петрецької, яка нині керує колективом «Юність Закарпаття», та директора цього закладу Ганни Табакович сюди прийшли колишні учасники ансамблю Раїса Новак, Анатолій і Надія Мальовані, Михайло Бабидорич, Віо­летта і Михайло Єрошевичі, Галина Матвійчук (Фреган), Оксана Поночевна (Булеца), Інна Матей, Наталія Кияк, Оксана Гуштан, багаторічний концертмейстер В’ячеслав Худяков та інші.

Подружжя Можнєвських вручило Михайлу Суслікову оригінальну за композицією скульптуру, яку вирішили  встановити в Будинку культури профспілок, із яким зв’язана вся творча історія «Юності Закарпаття».

А потім були теплі, зворушливі спогади про незабутні концерти, виснажливі репетиції, минуле й сьогоднішнє життя. Згадали й тих учасників ансамблю, яких уже немає серед нас. Такі моменти спілкування запам’ятаються назавжди. Браво, «Юність Закарпаття»!

Сергій БАРАНЧИКОВ
Фото автора

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*