уже ДРУГИЙ СЕЗОН

«ГОВЕРЛа» проводить без свого «12-го гравця»

Відомо, що футбол – вид спорту, який збирає тисячі прихильників на трибунах стадіонів. Не винятком був і наш футбольний клуб «Говерла». Однак наприкінці минулого чемпіонату та і в цьому сезоні відвідуваність шанувальників команди в Ужгороді різко зменшилася — до одної-півтори тисячі вболівальників. А головне – клуб втратив найактивнішу групу своїх прихильників — фанів.

Донедавна 50—80 фанатів ужгородського клубу в 19-му секторі стадіону постійно нагадували команді про свою присутність, так званого «12-го гравця». Але вже другий сезон поспіль «Говерла» залишалася без своїх активних прихильників. Особисто дуже боляче було дивитися на останньому матчі, коли фанати львівських «Карпат» в Ужгороді створили таку підтримку своїй команді, що та просто не могла не виграти. Натомість наш фанатський сектор цього недільного дня традиційно пустував.

Причин, з яких «Говерла» залишилися без підтримки своїх «ультрас», досить таки багато. Ще наприкінці минулого сезону в ЗМІ члени фан-групи оприлюднили заяву, що більше не підтримуватимуть наш професійний клуб, а стають вірними вболівальниками аматорського ФК «Ужгород», який виступає у вищій лізі чемпіонату Закарпаття.

Тож чому найпалкішим прихильникам стала нецікава «Говерла», довідувався у лідерів закарпатських фанів.

Але спочатку бодай коротко про історію розвитку активного фан-руху «Говерли». На початок 2000-х років, відколи ужгородський клуб почав виступати у вищій лізі чемпіонату України, припадає активне формування вболівальницької культури фанатів в Ужгороді. Відтоді в їх середовищі змінилося багато людей. В один період клуб підтримували навіть два угруповання ультрас, які ворогували між собою. Одні з них були політичної спрямованості, інші – суто спортивної. В протистоянні перемогли останні. Правда, минулого сезону між керівництвом клубу та фанами стався конфлікт, через який останні вирішили просто не підтримувати команду й не ходити на її домашні матчі. Все почалося в сезоні 2011/2012, коли керманичі клубу вирішили перейменувати «Закарпаття» на «Говерлу». Фани так і не сприйняли нову назву й до кінця виступали з банерами та кольорами «Закарпаття». А власне протиріччя між клубом та відданими вболівальниками розгорілося через те, що ФК захотів взяти під контроль фанатську групу через кілька їхніх витівок, за які клубу довелося сплатити грошовий штраф Федерації футболу України.
«Певний час між нами та керівництвом клубу тривали суперечки з приводу нашої манери вболівання. Кілька разів представники «Говерли» проводили спільні зустрічі з нами, спробувавши нав’язати нам умови, яких би ми повинні були дотримуватися на трибунах під час матчів. Звісно, ми на це не пішли. Окрім того, нам дуже боляче спостерігати за тим, що фактично в закарпатській команді на поле не виходить жоден вихованець місцевого футболу. На трибунах пересічні вболівальники не впізнають футболістів, перепитуючи, хто грає під тим чи іншим номером. Це просто соромно. Більшість хлопців за власні кошти їздили на виїзні матчі, щоб підтримати команду. А замість подяки докори та осудження. Тож саме це й послужило приводом того, що вирішили не підтримувати цей клуб.

Натомість, швидко знайшли спільну мову з керівництвом та тренером аматорського клубу «Ужгород», де нас розуміють, надають підтримку в організаційних питаннях, чого останнім часом у «Говерлі» не було», – почув від лідерів фанатів.

Можна констатувати, що, на жаль, упродовж кількох сезонів клуб так і не зміг налагодити тісну співпрацю з уболівальниками. А нині ситуація в «Говерлі» така, що проблеми відсутності фанів, мабуть, чи не останні в списку, які потребують нагального вирішення. До прикладу, через систематичну невиплату зарплатні та порушення контрактних угод колишні гравці клубу звернулися в УЄФА. Остання інстанція заборонила ужгородцям проводити трансферну діяльність упродовж одного року. Отже, закарпатському клубу доведеться догравати сезон (зрештою, і розпочинати новий чемпіонат) у діючому складі. А в разі, якщо орендовані гравці повернуться до рідних клубів, то їх зможуть замінити лише футболісти з молодіжних команд U-21 та U-19. Тож цілком ймовірно, що станемо свідками того, що ця заборона внесе і якийсь позитив у життя «Говерли» – хоч дасть можливість заграти в основному складі команди футболістам-закарпатцям.

Семен МИХАЙЛИК.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*