Ужгород візьме участь у грантовому проекті

Спільний грантовий проект розробляють для покращення надання медичної допомоги. У його рамках розраховують на придбання і для угорської сторони, і для української обладнання та техніки. Йдеться також про створення електронних карток пацієнтів та бази даних, що будуть синхронізовані між медичними закладами кожного з міст.

Деталі обговорювали під час зустрічі в Ніредьгазі (Угорщина). Зарубіжні колеги розповіли, як працює у них сімейна медицина. Так, по всьому місту розташовані 102 пункти, стільки ж є сімейних лікарів, обов’язково працює й стоматолог. Кожен медик обслуговує 1500 – 1600 пацієнтів. У школах працюють патронажні сест­ри. Крім того, у Ніредьгазі є ще й центр надання невідкладної меддопомоги.

В Ужгороді Центр первинної медико-санітарної допомоги працює з 2014 року. У штаті – 82 сімейні лікарі, які обслуговують понад 113 тисяч пацієнтів, є 9 амбулаторій, розташованих зручно для мешканців різних мікрорайонів. Тобто принцип роботи такий самий, з єдиною різницею: амбулаторій (чи пунктів) в угорському місті в рази більше, що набагато ефективніше та економічно вигідніше.

У рамках проекту планується покращити практики лікарів, а також закуповувати обладнання для сімейних амбулаторій. Сторони вирішили, що дуже корисним буде обмін досвідом українських та угорських медиків, проведення спільних тренінгів та семінарів для медиків. Українські гості оглянули в Ніредьгазі одну сімейну амбулаторію та центр надання невідкладної медичної допомоги.

Іван СІДУН

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*