ужгородка стала ЧЕМПІОНКою СВІТУ

СЕРЕД ЮНІОРОК

У литовському місті Каунас пройшов чемпіонат світу з пауерліфтингу в жимі лежачи. В складі збірної команди України взяли участь троє закарпатських спортсменів: ужгородці Єлизавета Бан, Євген Криса (тренер обох Андрій Федорішко) та представник Виноградівщини Федір Лемак (тренери Михайло Рошко й Павло Зайцев).

Найбільшого успіху в складі української команди на турнірі домоглася студентка факультету здоров’я людини Ужгородського національного університету Єлизавета Бан, яка змагалась серед юніорок. У запеклій боротьбі з російською спортсменкою, що тривала до останнього підходу, вона послідовно підняла 90, 95 і 97,5 кг і стала чемпіонкою світу у ваговій категорії до 47 кг, встановивши два молодіжні рекорди України. Цього результату їй вистачило б, щоб перемогти і в категорії до 52 кг, іще якби регламент змагань дозволяв виступати в різних вікових групах, то вона посіла б друге місце й серед дорослих спортсменів. За підсумками змагань, ужгородська динамівка виборола також кубок за третє місце в абсолютній першості серед спортсменок усіх вагових категорій. Ліза вже була двічі срібною призеркою подібних чемпіонатів і ось, нарешті, здобула світове «золото», виконавши нормативи на присвоєння звання майстра спорту міжнародного класу.

Серед юніорів у ваговій категорії до 74 кг успішно виступив також представник ФСТ «Динамо», студент математичного факультету УжНУ Євген Криса, котрий позаторік уже здобував світове юнацьке «срібло». У другому підході він вижав 217,5 кг, що на 5 кг вище за молодіжний рекорд України, й посів друге місце, поступившись чемпіону з Казахстану лише на 2,5 кг. Штурмував він і переможні 220 кг, що дорівнюють нормативу «міжнародника», але поки що ця вага не скорилась 19-річному спортсмену.
Серед юнаків (не старших 18 років)  у ваговій категорії до 120 кг не було рівних спартаківцю з смт Вилок, що на Виноградівщині, Федору Лемаку, який дебютував на світовому помості. У першому ж підході він набагато випередив найближчого переслідувача, забезпечивши собі золоту медаль, у другому вижав 222,5 кг, перевершивши власний юнацький рекорд України, а в третьому замахнувся на 245 кг, що є світовим юнацьким рекордом, але взяти цю планку Федір не зміг.

Андрій ФЕДОРІШКО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*