в’ячеслав бігун ПРИПИНИВ ГОЛОДУВАТИ, а бранці Кремля поки в тюрмах

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін звернувся з проханням до закарпатського режисера В’ячеслава Бігуна, який не вживає їжі з 12 червня, припинити голодування. Розмова відбулася після перегляду фільму «Сильні духом» 23 червня на Форумі місцевого розвитку в Трускавці.

Павло Клімкін зокрема зазначив: «Кожен, хто присутній на показі, відчув, що Ви як режисер «пропустили» цю стрічку крізь себе. Ваш крок солідарного голодування – реально непересічний. Поміркуйте. Нам потрібні люди, які мають цінності та принципи й бажають працювати… Від себе особисто та всіх присутніх – дуже-дуже дякую, оскільки Ви «схопили» більше, ніж насправді можна було сподіватися». Міністр високо оцінив стрічку та її потужний емоційний вплив. Він також попросив передати фільм МЗС для показів у дипломатичних представництвах України та іноземним політикам.

Сам В’ячеслав Бігун повідомив на сторінці у «ФБ»: «Друзі та колеги, після водночас надихаючих і виснажливих 17 днів, вирішив припинити голодування солідарності. Побачився з бабкою на Закарпатті, вона на межі: побачив її очі, благання (хто бачив фільм «Маруся», пригадають її. Виявляється, звістка дійшла й до неї в далеке село). Прислухався до найрідніших людей… і до вас. До себе – добре відчув, як то голодувати… живитися духом, не хлібом єдиним… і часом труїтися. Зробив висновки. Узагальнюю. Наразі важливо не втратити здоров’я на виході з голодування (як відомо, Анатолій Марченко помер уже після голодування), яке може тривати стільки ж. Але головне – почати, можливо, новий етап життя, й надалі за тим же дороговказом: залишатися у світі людей, але не лише від світу людей. Між тим, за ці тижні мало що змінилося: жодного бранця, ані Олега, ані інших не звільнено. Нехай несправедливість лютить нас, але не руйнує, робить сильнішими».

Фільм «Сильні духом», презентація якого відбулася і в Ужгороді, і який розповідає про бранця Кремля Юрія Яценка, уже здобув визнання у глядачів і кінокритиків: його відзначено як «Найкращий історичний фільм» на Міжнародному фестивалі історичного кіно, нагороджено за «професіоналізм та високу мистецьку майстерність» на МКФ «Скарб солідарності» та спеціальною відзнакою «за соціальну значущість» на МКФ «Бруківка». Українська прем’єра відбулася на МКФ «Молодість».

Оксана ШТЕФАНЬО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*